Van deze groep wachtenden komt 73% binnen 14 weken in behandeling
Per jaar worden zo’n 500.000 mensen behandeld in de specialistische GGZ. Op de peildatum van juni 2019 wachten er ongeveer 37.750 mensen van 18 jaar en ouder op specialistische GGZ. GGZ Nederland en MeerGGZ laten dit weten op basis van een peiling in juni 2019 onder hun leden. Van deze groep wachtenden komt 73% binnen 14 weken in behandeling. Bij de basis GGZ is er geen sprake van een wachttijdenprobleem. Daar wordt 92% van de wachtenden binnen de 14 weken norm geholpen. Het overschrijden van Treeknormen heeft dus voor een belangrijk deel te maken met de complexiteit van de zorg.
Treeknormen
Bij de gespecialiseerde-GGZ ligt het percentage patiënten waar de behandeling binnen de Treeknorm van 14 weken start op 73%. Voor de aanmeldwachttijd geldt dat bij 56% van de patiënten het eerste gesprek / de intake binnen de Treeknorm van 4 weken plaatsvindt. De verbetermogelijkheden liggen hier in zowel de aanmeldwachttijd als de totale wachttijd.
Percentage binnen Treeknorm intake s-GGZ 56,4 %
Percentage totale wachttijd binnen Treeknorm s-GGZ 72,8 %
Berekening aantal wachtenden
Aantallen wachtenden: uit een uitvraag in juni 2019 onder de leden van GGZ Nederland en MeerGGZ kwam een totaal aantal van 33.975 wachtenden naar voren. De instellingen in deze uitvraag nemen in totaal ongeveer 90% van de s-GGZ binnen GGZ Nederland en MeerGGZ voor hun rekening. Met de aanname dat het aantal wachtenden bij de overige instellingen niet echt afwijkt, komen we voor al onze leden uit op ongeveer 37.750 wachtenden.
Basis GGZ
Voor de basis-GGZ wordt bij de leden van MeerGGZ en GGZ Nederland bij ruim 92% van de patiënten binnen de Treeknorm van 14 weken met de behandeling gestart.
Voor de aanmeldwachttijd geldt dat bij 64% van de patiënten het eerste gesprek / de intake binnen de Treeknorm van 4 weken plaatsvindt. Het knelpunt ligt hier vooral in de aanmeldwachttijd. De verbetermogelijkheid kan op meerdere fronten zitten: betere verwijzing, anders organiseren intake, verbeteren doorstroom/uitstroom zodat ook sneller doorgepakt kan worden.
Percentage binnen Treeknorm intake basis-GGZ 63,9 %
Percentage totale wachttijd binnen Treeknorm basis-GGZ 92,3 %
Aanleveren cijfers
GGZ Nederland en MeerGGZ zijn verheugd dat een groot aantal GGZ-aanbieders zonder wettelijke verplichting cijfers voor dit belangrijke vraagstuk heeft willen aanleveren. Helaas hebben de organisaties toch nog voor ongeveer 30% van de leden cijfers van een eerdere uitvraag moeten gebruiken. Dat had onder meer te maken met de inrichting van computersystemen en het beperkte aantal mensen met de kennis om deze cijfers te verzamelen. GGZ Nederland en Meer GGZ hebben echter goede hoop dat ze bij de tweede uitvraag (gepland in juni 2020) minder hoeven te ‘schatten’.