Verplichting aanleveren van het aantal wachtenden is eind 2020 definitief vastgesteld in de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz

Sinds januari 2021 zijn ggz-aanbieders met meer dan 10 zorgverleners verplicht om, naast informatie over wachttijden, ook het aantal patiënten dat op de wachtlijst staat aan te leveren. Concreet betekent dit dat zij vanaf februari deze data moeten rapporteren. Ggz-aanbieders, zorgverzekeraars, regionale samenwerkingsverbanden, politiek en toezichthouders krijgen hiermee in beeld bij welk type behandeling en in welke regio de grootste knelpunten liggen. Ook helpt deze informatie om te monitoren of er door de corona-uitbraak extra zorgvragen zijn ontstaan of welke zorg nog moet worden ingehaald.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de nieuwe verplichting over het aanleveren van het aantal wachtenden, eind 2020 definitief vastgesteld in de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz.

“In januari waren de aanleverspecificaties gereed en in maart hebben we 84% van alle data ontvangen. Dat is een begin, maar we werken er met alle partijen aan om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen”, licht Joep Beckers, manager Toezicht zorgaanbieders bij de NZa, toe. Zo brengt de Nederlandse ggz het belang van het aanleveren van de informatie voortdurend onder de aandacht van haar leden. Joep Beckers: “En als NZa organiseren we sinds de start regelmatig gebruikersoverleg met zorgaanbieders en zorgverzekeraars om waar mogelijk praktische obstakels weg te kunnen nemen. Ook bellen we ggz-aanbieders die nog geen informatie aanleveren, actief na om hen op weg te helpen”.

Vooruitkijken
Nu het eerste kwartaal van de nieuwe verplichting er op zit, zijn partijen gestart met een evaluatie. Joep Beckers: “We vragen ggz-aanbieders hoe zij het rapporteren hebben ervaren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit de meest bruikbare informatie oplevert. Als de evaluatie is afgerond en we zien dat het werkt, zullen we waar nodig handhaven als aanbieders de informatie niet aanleveren”. 

Met de inzichten uit de evaluatie kijken de partijen ook vooruit. Bijvoorbeeld hoe ze er vanaf 2022 voor kunnen zorgen dat er een beter beeld komt van het aantal 'dubbelwachtenden'; mensen die tegelijkertijd op meerdere wachtlijsten staan. Joep Beckers: “En het komt voor dat mensen graag door een specifieke aanbieder of behandelaar geholpen willen worden. Zij kiezen er dan bewust voor om langer te wachten. Ook daar willen we meer zicht op hebben. Met elkaar blijven we zo werken aan een geestelijke gezondheidszorg waar iedereen tijdig de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft”.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meerderheid ggz levert nieuwe wachttijdinformatie aan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!