Sinds half maart is het aantal verwijzingen door huisartsen naar ggz-aanbieders met naar schatting 49.000 gedaald

Huisartsen hervatten de verwijzingen van patiënten naar de ggz. Sinds begin april neemt het aantal verwijzingen, net als in de ziekenhuiszorg, weer toe. Dat blijkt uit het eerste rapport over de opstart van zorg in de ggz van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Trimbos Instituut. Sinds het begin van de corona-uitbraak hebben huisartsen de helft minder patiënten doorverwezen naar de ggz. Sinds half maart is het aantal verwijzingen door huisartsen naar ggz-aanbieders met naar schatting 49.000 gedaald in vergelijking met voorgaande jaren.

Urgente zorg
Het rapport is een analyse van data van ZorgDomein over verwijzingen naar ggz-instellingen. De verwijzingen naar vrijgevestigde zorgaanbieders zijn beperkt beschikbaar. Om een totaalbeeld te krijgen van de hele sector hebben we de data van de verwijzingen naar instellingen en vrijgevestigde zorgaanbieders in de dataset geëxtrapoleerd. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal verwijzingen per regio weinig verschilt. Urgente verwijzingen, voor mensen die met spoed ggz-zorg nodig hebben omdat zij bijvoorbeeld een psychose hebben, zijn het minst gedaald. De verwijzingen voor minder acute zorgvragen zijn wel over de hele linie in dezelfde mate afgenomen. De cijfers voor de verschillende diagnoses waarvoor huisartsen mensen naar ggz-hulpverleners doorverwijzen wijken nauwelijks af.

Voor bepaalde diagnosegroepen waren de wachttijden voor de corona-uitbraak hoger dan de treeknormen. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders werkten regionaal samen om de wachttijden aan te pakken. De NZa gaat ervan uit dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars hun inspanningen rondom de wachttijden de komende tijd onverminderd voortzetten.

Digitale zorg
Wij hebben de mogelijkheden voor digitale zorg verruimd. Zorgaanbieders kunnen hun ervaringen met nieuwe vormen van zorg zoals beeldbellen verder uitbouwen. Dat is nodig nu blijkt dat door de 1,5 meter samenleving niet alle zorg face-to-face geleverd zal kunnen worden.

Ziekenhuiszorg
De NZa publiceert wekelijks ook cijfers over de gevolgen van de corona-crisis voor de ziekenhuiszorg. De ROAZ regio’s, zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen deze gegevens gebruiken bij de opstart van de zorg en om knelpunten te identificeren. Wij schatten dat huisartsen landelijk als gevolg van de corona-uitbraak ruim 690 duizend minder verwijzingen naar het ziekenhuis hebben gedaan dan verwacht. Dit getal is exclusief de verwijzingen die al voor de crisis zijn uitgegeven, maar waarvoor de zorg door de uitbraak mogelijk is uitgesteld. Bij alle specialismen stijgt het aantal verwijzingen inmiddels weer. Het aantal spoedverwijzingen is sinds vorige week weer bijna terug op het niveau van voor de crisis.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Verwijzingen naar ggz komen na terugval weer op gang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!