Er wordt maar weinig de diagnose persoonlijkheidsstoornis gesteld bij adolescenten

Bij professionals lijkt een weerstand te bestaan om een persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten te diagnosticeren. Uit het promotieonderzoek van Annelies Laurenssen blijkt dat slechts 9% van de ondervraagden uit een steekproef van 367 psychologen een persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten stelt. De angst voor stigma en het idee dat dit niet is toegestaan zijn hier belangrijke redenen voor.

Daarnaast blijkt dat adolescenten met persoonlijkheidspathologie een hoge ziektelast ervaren, vergelijkbaar met volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis. De behandeling voor adolescenten met borderline symptomen die Laurenssen onderzocht, lijkt veelbelovend. Zij concludeert daaruit dat vroeg herkennen van symptomen van een persoonlijkheidsstoornis en vroeginterventie essentieel zijn voor adolescenten om ervoor te zorgen dat zij optimale zorg ontvangen.
Ook vergeleek Laurenssen de effectiviteit van Mentalization-Based Treatment met een op maat gemaakte behandeling voor volwassen patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Beide behandelingen lieten goede resultaten zien na achtien maanden follow-up. Er waren na die maanden echter geen significante verschillen tussen beide behandelingen. Dit is in lijn met het idee dat goed gespecificeerde, gestructureerde behandelingen voor borderline persoonlijkheidsstoornis even effectief zijn, onafhankelijk van hun theoretische achtergrond. Dit versterkt het idee dat deels generalistische zorg kan worden geboden en deels specialistische zorg om behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis toegankelijker te maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VU Amsterdam
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten nog te weinig onderkend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!