Het winnende verpleeghuis bespaarde 10% energie, oftewel ruim 20 ton CO2

Verpleeghuis Meerweide van zorgorganisatie Aafje is winnaar van de Energiestrijd. Drie maanden lang gingen bewoners en zorgmedewerkers van vijf zorglocaties met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen in één winter én comfort te behouden. Het winnende verpleeghuis bespaarde 10% energie, oftewel ruim 20 ton CO2.

Verduurzamen in bestaande bouw
Energie besparen en duurzamer worden, daar zijn ook veel zorgorganisaties mee bezig. Er zijn in het land mooie voorbeelden van nieuwe zorglocaties, duurzaam en gasloos gebouwd. Maar het grootste aantal zorglocaties bestaat uit oudere gebouwen. Het is een hele uitdaging om die duurzamer te maken. De Energiestrijd, een initiatief van Urgenda, helpt daarbij. “Ik ben ontzettend trots op mijn collega’s bij Meerweide. Dit resultaat hebben we aan hun enthousiasme en creativiteit te danken. Het is een belangrijke eerste stap om het duurzaam denken binnen heel Aafje verder te brengen”, aldus Ruud Jonkman, directeur regio Zuid Aafje.

10% tot 15% besparing
Aan de Energiestrijd deden deze winter vijf zorglocaties mee, vier in Rotterdam en een in Tilburg. Namelijk: verpleeghuis Meerweide van Aafje, De Burcht van Lelie Zorggroep, Het Laar uit Tilburg en woonzorglocaties Blijdorp en Hofstee van Laurens. Op basis van de ervaringen van deze en voorgaande Energiestrijdperiodes is gebleken dat zorghuizen zo’n 10% - 15% kunnen besparen op hun energieverbruik. Gedragsverandering en simpele maatregelen leiden al tot aanmerkelijke energiebesparing. In slechts drie maanden tijd beperkten de vijf zorghuizen niet alleen hun CO2-uitstoot, maar bespaarden ze ook € 25.000,-. Geld dat gebruikt kan worden voor cliëntenzorg.

Green Deal
ActiZ is verheugd dat zorgorganisaties zich inzetten om duurzamer te worden, zowel in hun gebouwen als in gedrag en bewustwording van medewerkers en bewoners. De Energiestrijd helpt daarbij. ActiZ tekende in oktober 2018 de Green deal Zorg 2018 en heeft zich daarmee verplicht zorgorganisaties te helpen om duurzamer te worden. Maatregelen richten zich onder meer op duurzame gebouwen en bedrijfsvoering, circulaire economie, afval- en medicijnverwerking. Dit jaar moeten zorgorganisaties een routekaart te maken hoe zij hun duurzaamheid gaan verbeteren en CO2-reductie realiseren.

Voorbeelden duurzaam zorgvastgoed
In een artikelenserie zette het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg in 2018 een aantal lichtende voorbeelden van duurzaam zorgvastgoed in de schijnwerpers, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Zie de serie 'Zorg maakt werk van duurzaamheid'.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aafje Meerweide wint Energiestrijd en vermindert 20 ton CO2
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 05 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!