De branchevereniging van zorgorganisaties roept minister Helder voor Langdurige Zorg op de verlaging van de NHC tegen te gaan

ActiZ is niet blij met het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit om de Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) per 2024 te verlagen. Zorgorganisaties zien juist hogere kosten voor vastgoed, bouw, verbouw en energie. ‘Nu een verlaging doorvoeren van de tarieven die juist hiervoor bedoeld zijn, is hoogst ongelukkig’. De branchevereniging van zorgorganisaties roept minister Helder voor Langdurige Zorg op de verlaging van de NHC tegen te gaan.

ActiZ is blij dat de verlaging een jaar later komt, in 2024 in plaats van 2023, maar verlaging blijft hoe dan ook onwenselijk. ‘De huren worden verhoogd, de energiekosten stijgen en ook de bouwkosten gaan omhoog, dan is dit niet het moment om juist de tarieven die hiervoor bedoeld zijn te verlagen’, laat Tamara Pieterse, namens de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg weten. De Normatieve Huisvestingscomponent is een financiële bijdrage vanuit het Rijk voor de bouw- en verbouwingskosten van vastgoed in de zorg. Elke vijf jaar wordt de NHC opnieuw herijkt.

De huren worden verhoogd, de energiekosten stijgen en ook de bouwkosten gaan omhoog, dan is dit niet het moment om juist de tarieven die hiervoor bedoeld zijn te verlagen.
Tamara Pieterse \ ActiZ kerngroep Wonen en Zorg

Advies niet opvolgen
ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties pleit ervoor om de verlaging van de NHC niet door te voeren. Pieterse: ‘We roepen minister Helder op om in te grijpen. Verlaging van de NHC-bijdrage in de tarieven en verhoging van de kosten die zorgorganisaties hebben, betekent dat de noodzakelijke investeringen in het zorgvastgoed en verduurzaming geen of onvoldoende doorgang kunnen vinden. Terwijl er sprake is van een zorginfarct en we voor grote uitdagingen staan in de (ouderen)zorg, onder andere op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen. Dat kan niet zonder dekkende tarieven.’

Hogere kosten
De herijking van de NHC komt dit keer extreem ongelukkig uit, omdat de afgelopen periode kosten en rentes laag waren en de nieuwe NHC daardoor zo’n 8% lager uitvalt. De oorlog in Oekraïne, energiecrisis, stikstofcrisis en de krapte in menskracht en grondstoffen in de bouw zorgen echter voor fikse prijsstijgingen. En hoewel de verlaging van de NHC een jaar later in moet gaan dan gepland is niet de verwachting dat in 2023 de prijzen en rentes flink zullen dalen.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verlaging tarieven zorgvastgoed hoogst ongelukkig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!