De komende vijf jaar moet Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegzorgplekken erbij krijgen

Zorg- en woonkoepels hebben met de overheid bestuurlijke afspraken gemaakt over doelstellingen voor wonen en zorg tot en met 2040. Zij willen daarmee toekomstige tekorten in de ouderenzorg voorkomen. Alleen al de komende vijf jaar moet Nederland 60.000 extra woningen voor ouderen en 25.000 extra verpleegzorgplekken erbij krijgen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties maakte deze afspraken Aedes, VNG en de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De doelstelling voor de komende vijf jaar is een eerste stap. Omdat het aantal 80+’ers tot en met 2040 verdubbelt naar 1.6 miljoen, zijn er ook afspraken voor de jaren daarna gemaakt. Zo komen er voor 2031 nog eens 100.000 extra woningen en 25.000 verpleegzorgplekken bij. Of het ook daadwerkelijk lukt om deze extra woningen en plekken te realiseren, is afhankelijk van verschillende randvoorwaarden, waaronder financiering voor de korte en lange termijn, de beschikbaarheid van zorgmedewerkers en van locaties om te bouwen of uit te breiden.

Koppeling woonzorgvisie met verpleegopgave
Veel gemeenten werken al aan een woonzorgvisie. In het bestuurlijk akkoord is afgesproken dat alle gemeenten deze medio 2021 geformuleerd hebben. In deze visie staat omschreven hoe zij in de regio met zorgorganisaties en corporaties werken aan voldoende woningen voor ouderen en de benodigde voorzieningen. 

Gezamenlijke afspraken
Alle partijen samen, waaronder gemeenten en zorgkantoren, gaan met elkaar in overleg over de beste combinatie van wonen en (verpleeg)zorg in de verschillende regio’s. Het is de bedoeling dat zowel verpleeghuizen, als woningen geschikt voor verpleegzorg, worden gebouwd. Op basis van de visies worden gezamenlijke afspraken over de uitvoering gemaakt. De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de inkoop van zorg en het samenbrengen van de zorgvraag met het aanbod, ook voor de toekomst.

Doorstroming naar woningen
Door het realiseren van voldoende geschikte woonvormen voor ouderen kunnen sommige ouderen langer zelfstandig blijven wonen en kan een verhuizing naar een verpleeghuis worden uitgesteld of voorkomen. Bovendien bevordert het de doorstroming op de woningmarkt voor andere leeftijdsgroepen, waaronder starters. 

Taskforce Wonen en Zorg
De Taskforce Wonen en Zorg, een initiatief van VNG, Aedes, ActiZ en de ministeries VWS en BZK, stimuleert en ondersteunt gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties bij een gezamenlijke aanpak van de woonzorgopgave. De Taskforce werkt met een landelijk dekkend netwerk van ambassadeurs die het gesprek op lokaal/regionaal niveau aanjagen. Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg biedt daarnaast concreet advies en helpt de partners, bijvoorbeeld bij het opstellen van de woonzorgvisie.

Bestuurlijke afspraken
Afspraken uit het bestuurlijk overleg wonen voor ouderen tussen ActiZ, Aedes, VNG, Taskforce Wonen en Zorg, ZN, ministeries Binnenlandse Zaken en VWS. Afspraken bestuurlijk overleg wonen voor ouderen

Woonzorgvormen voor ouderen
Op veel plekken in het land zijn ouderenzorgorganisaties al betrokken bij nieuwe woonzorgvormen voor ouderen. Dit zijn plekken waar mensen goed oud kunnen worden en die het gat vullen dat er bestaat tussen reguliere woningen en het verpleeghuis. ActiZ bundelde 30 inspirerende voorbeelden in een digitaal magazine


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bouwen woningen voor ouderen krijgt hoge prioriteit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 06 juni 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!