Palliatieve zorg (PZ) wordt steeds belangrijker

PZNL heeft een publicatie uitgebracht die meer zicht moet bieden op de (potentiele) behoefte aan palliatieve zorg: ‘Kerncijfers Palliatieve zorg’.

De afgelopen decennia wordt uit meerdere onderzoeken duidelijk dat palliatieve zorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid onder andere de kwaliteit van leven verbetert en klachten van angst en depressie vermindert.

Palliatieve zorg (PZ) wordt steeds belangrijker. Dat komt onder andere door de demografische vergrijzing en de langere ‘overleving’ door betere zorg, meer mensen leven langer-door met een nabij ‘verwacht overlijden’. Goed zicht op die -groeiende- behoefte aan PZ ontbreekt echter nog.

Om een inschatting te kunnen maken van de behoefte aan palliatieve zorg in een land mag er vanuit worden gegaan dat mensen met een, door ziekte of kwetsbaarheid, beperkte levensverwachting op enig moment in de laatste levensfase palliatieve zorgbehoeften zullen hebben van lichamelijke, psychische, sociale of spirituele aard.

In het zorgstelsel, en met name in de geadministreerde bekostiging daarbij, is die PZ echter vaak nog niet direct herkenbaar. Zeker ook in de langdurige zorg en in de wijkverpleging is PZ doorgaans nauw verweven in de zorg zoals die normaal al geleverd wordt met een sterke gerichtheid op kwaliteit van leven en op de zorgvraag/zorgvrager zelf.

Dit deel van de PZ-behoefte blijft daarmee in de ‘Kerncijfers Palliatieve zorg’ mogelijk onderbelicht. Niettemin biedt deze publicatie al een onderbouwd zicht op de nu beschikbare gegevens, vaak ook naar provincie uitgesplitst.