De NOW-regeling is een onderdeel van de steunmaatregelen van het kabinet

Een werkgever die minimaal 20 procent omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Het kabinet verlengt de NOW-regeling met drie maanden. De NOW-regeling is een onderdeel van de steunmaatregelen van het kabinet, omdat de economische gevolgen van de Coronacrisis nog steeds aanhouden, is de regeling verlengd en hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar bevat ook wijzigingen. Voor zorgwerkgevers blijft van toepassing dat er andere voorliggende voorzieningen van toepassing zijn voor compensatie van omzetverlies of extra kosten als gevolg van corona. Actuele informatie hierover vindt u hier op de ActiZ website.

Gewijzigde NOW-regeling met nieuwe voorwaarden
De nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wordt opnieuw met een termijn van drie maanden verlengd. In de eerste tranche van de NOW lag de nadruk op behoud van werk, door een boete op te leggen bij ontslag door de werkgever. In de nieuwe NOW-regeling is deze voorwaarde losgelaten om zo faillissementen onder werkgevers te voorkomen. Zo kunnen werkgevers zich meer richten op de toekomst van hun bedrijf en op welke wijze dit voort te zetten. Dit betekent dat werkgevers medewerkers kunnen ontslaan. Daarvoor is wel een inspanningsverplichting bijgekomen voor de werkgever om mensen te stimuleren elders aan de slag te gaan en zo mogelijk hierin te begeleiden. 

Oproep aan sociale partners om zich in te zetten voor scholing
Met de aankondiging van de nieuwe regeling heeft Minister Koolmees uitdrukkelijk een oproep gedaan aan werkgevers en werknemers om zich in te zetten voor om- en bijscholing. Hij wees op bestaande initiatieven zoals scholingsfondsen in sectoren die hiervoor kunnen worden ingezet. De scholing is geen onderdeel van het plan, maar wel de inspanningsverplichting van de werkgever. Ter ondersteuning komt het kabinet met een flankerend crisispakket Nederland leert door. Het doel is mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen of al verloren hebben en de transitie naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. De beoogde termijn van in werking treden is juli 2020 met een looptijd tot eind 2020 het pakket bestaat uit ontwikkeladviezen en online scholing., met een focus op arbeidsmarktrelevante loopbaanstappen.

Kijk hier voor de bijlages


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Verlenging en wijziging NOW-regeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!