Een van de speerpunten in de thuiszorg is het naleven door werkgevers van wet- en regelgeving aangaande een juiste beloning.

In de periode 2020-2022 bezoekt de Inspectie SZW verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties. Een van de speerpunten in de thuiszorg is het naleven door werkgevers van wet- en regelgeving aangaande een juiste beloning. Daarbij gaat de Inspectie ook na of de reistijd tussen cliënten als werktijd wordt uitbetaald.

Dit blijkt uit het Inspectieprogramma 2020-2022 en de toelichting die de programmaleiding Zorg daarover aan ActiZ heeft verstrekt. Het programma Zorg richt zich in de jaren 2020-2022 vooral op de thuiszorg. Daarbij komen naast de Arborisico’s werkdruk, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen ook aan bod onderbetaling, te lange werktijden en illegale arbeid. De Inspectie zegt, afgaande op signalen, nadrukkelijk te kijken naar de beloning van de reistijd tussen cliënten. Werkgevers die de reistijd niet als werktijd betalen lopen dus kans hierop aangesproken, gecorrigeerd en beboet te worden. Wij adviseren, voor zover er ActiZ-leden zijn die reistijd tussen cliënten nog niet als werktijd belonen, zo spoedig mogelijk hier toe over te gaan. De CAO-VVT en de rechtspraak laten geen ruimte voor interpretatie en de Inspectie SZW kan hierop dan ook hard handhaven.

Op grond van de recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 21 januari 2020 is overigens bevestigd dat kosten op grond van de CAO-VVT, waar aanbieders aan gebonden zijn, in het Wmo tarief verwerkt dienen te worden. Het Hof noemt daarbij onder meer expliciet loonkosten in verband met reistijd van de medewerkers.

Naast de inspecties in de thuiszorg, loopt er sinds vorig jaar een onderzoek naar de aanwezigheid van (adequate) RI&E’s bij Verpleeg- en Verzorgingsinstellingen. Aan de hand van een uitgevoerde enquête vindt momenteel een analyse plaats, waarna de Inspectie een beperkt aantal casestudies wil uitvoeren bij VVT-organisaties naar ervaren belemmeringen en mogelijkheden als het gaat om verminderen van werkdruk en fysieke belasting. VVT-organisaties kunnen ook te maken krijgen met een onaangekondigd bezoek van de inspectie met als doel een actueel beeld te krijgen van het arbobeleid, de aanpak van Arborisico’s.

In het inspectieprogramma zijn ook als speerpunten opgenomen:  

  • Het bevorderen dat gemeenten zich als opdrachtgever verantwoordelijk voelen voor gezond, veilig en eerlijk werk in de (thuis)zorg.
  • Nieuwe toetreders in de (thuis)zorg en werknemers beter op de hoogte van de regels.
  • Ook wil het programma bemiddelingsbureaus stoppen die zich niet aan de wet- en regelgeving houden.

Bezoek de recent vernieuwde Arbocatalogus VVT, de basis voor beleid en nu ook met praktijktips voor medewerkers.