De nu gemaakte afspraken zijn een aanvulling op het inkoopkader 2018 – 2020.

ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanvullende afspraken gemaakt over de Wlz-zorginkoop 2019. De nu gemaakte afspraken zijn een aanvulling op het inkoopkader 2018 – 2020. Het kabinet heeft voor de komende jaren extra middelen voor de ouderenzorg beschikbaar gesteld. Voor de implementatie van het kwaliteitskader is in 2019 een bedrag van 600 miljoen euro beschikbaar in de vorm van een kwaliteitsbudget per zorgaanbieder.

ActiZ en ZN vinden de gemaakte afspraken een goede basis om in 2019 een volgende stap te zetten in de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Belangrijk onderdeel van het kwaliteitskader is het opstellen van een kwaliteitsplan door zorgorganisaties. Dit plan dient als uitgangspunt voor de gesprekken tussen zorgorganisaties en zorgkantoren over de inzet van extra budget ten behoeve van de verbetering van de verpleeghuiszorg.

Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder Wonen en Zorg van ActiZ: " De afspraken die we met Zorgverzekeraars Nederland hebben gemaakt, geven zorgorganisaties de ruimte om het budget voor het kwaliteitskader in te zetten op een manier die past bij hun lokale situatie. Daardoor kunnen verpleeghuizen ook in 2019, net als het afgelopen jaar, voortvarend verder en écht het verschil maken voor onze bewoners en medewerkers.”

Charlotte de Schepper, senior beleidsadviseur Langdurige Zorg bij ZN: " Wij zijn blij dat de zorgkantoren op deze manier goed in positie worden gebracht om hun belangrijke rol als inkoper op kwaliteit te kunnen vormgeven. De goede samenwerking met ActiZ heeft gezorgd voor deze afspraken, die positief zullen bijdragen aan de dialoog tussen zorgorganisaties en zorgkantoren over zorginkoop.”

Kwaliteitsplannen
De voor 2019 beschikbaar gestelde middelen komen beschikbaar via een kwaliteitsbudget. Vanaf 1 september tot en met 31 december 2018 kunnen zorgorganisaties bij het zorgkantoor kwaliteitsplannen indienen, om in aanmerking te komen voor een deel van dit budget. Zorgkantoren kunnen op die manier nog beter invulling geven aan hun rol bij het inkopen op kwaliteit. De voorwaarde is dat in het kwaliteitsplan staat beschreven wat zorgaanbieders gaan doen met het geld, hoe ze dat willen bereiken en hoe dit gemonitord wordt. Op landelijk niveau is vastgesteld dat het kwaliteitsbudget voor 85% bestemd is voor personeel en 15% voor de implementatie van overige zaken. Als de lokale situatie daarom vraagt, kan hiervan worden afgeweken mits het totale budget van 600 miljoen niet wordt overschreden. Afgesproken is dat op een aantal momenten in 2019 wordt gekeken of de kwaliteitsplannen daadwerkelijk gerealiseerd zijn.

Met de gemaakte afspraken willen ActiZ en ZN de plannen en verantwoording over het kwaliteitsbudget zo transparant mogelijk maken. In de dialoog tussen zorgkantoren en zorgorganisaties staat de bedoeling van het kwaliteitskader centraal: meer tijd en aandacht voor cliënten en leren van en met elkaar.