De implementatie van de meldcode en het werken ermee kan voor sommige organisaties en professionals nogal lastig zijn

Het Programma Geweld Hoort Nergens Thuis (VNG en ministeries van VWS en Justitie & Veiligheid) voert een onderzoek uit naar de verbeterde meldcode  huiselijk geweld en kindermishandeling die sinds begin 2019 geldt. Voor een deel van de vragen wil men graag praktische informatie uit het veld. Bijvoorbeeld over de taken van de aandachtsfunctionaris, de toegevoegde waarde en wat er nog meer nodig is voor een goede implementatie en borging van de meldcode.

De implementatie van de meldcode en het werken ermee kan voor sommige organisaties en professionals nogal lastig zijn. Bijvoorbeeld de rol van de ‘deskundige collega’ die bijvoorbeeld door een ‘aandachtsfunctionaris’ kan worden ingevuld.

Doel van het onderzoek
Doel van het onderzoek is organisaties en professionals te helpen beter met de meldcode te kunnen werken (met name in stap 2): wat werkt, wat werkt niet? Waarbij hebben professionals nog ondersteuning nodig? Wat kan de overheid nog doen?

Oproep deelname onderzoek
Als uw organisatie beried is om input voor dit onderzoek te leveren, of in gesprek wil gaan met de onderzoekers, stuur een mail naar Moritz Knapp Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrond: perspectief van ActiZ
Vanuit het perspectief van ActiZ is het belangrijk de aansluiting van de aandachtsfunctionarissen ouderenmishandeling bij bestaande werkwijzen/structuren en bij de lokale context van de zorgorganisaties logisch, werkbaar en financieel neutraal te organiseren. Zeker in het licht van de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het vervullen van de open vacatures in de ouderenzorg.

De rol van de aandachtfunctionaris kan momenteel worden belegd -als onderdeel van een breder takenpakket- bij medewerkers uit de praktijk met inhoudelijke kennis en die hier in hun werk ook (indirect) mee te maken hebben.

In een eerder stadium heeft ActiZ navraag gedaan over hoe deze functie is belegd bij een enkele leden van ActiZ:

  • Bij een wat kleinere organisatie is het onderdeel van het takenpakket van zowel één verpleegkundige als van één klachtenfunctionaris/kwaliteitsmedewerker.
  • Bij een grote organisatie heeft men een groep aandachtfunctionarissen (verpleegkundigen, een manager Hulp bij het Huishouden, een maatschappelijk werker en een begeleider mantelzorg).
  • Bij een hele kleine organisatie maakt men liever gebruik van een stedelijk of regionaal werkende, gespecialiseerd in het thema, die men met meerdere organisaties samen gaat inhuren.
  • Een organisatie meldt dat zij een enkele aandachtfunctionaris heeft, namelijk de ambtelijk secretaris van het bestuur.
  • Een organisatie heeft de functie belegd bij de Specialist Ouderengeneeskunde (SO), praktisch ondersteund door de kwaliteitsmedewerker (waaronder de registratie van casussen).
  • Tenslotte, zijn er zorgorganisaties waar het aandachtsveld is belegd bij de vertrouwenspersoon en/of de klachtenfunctionaris. Dit sluit nu zeer goed aan bij hun signaleringsfunctie, waarbij voor de nabije toekomst de afweging gemaakt moet worden tot hun onafhankelijke relatie na inwerkingtreding van de Wet zorg en dwang (Wzd).

Ook kon geconcludeerd worden dat alle betrokken medewerkers de relevante scholing krijgen; vanuit de praktijk wordt opgemerkt dat de verplichte scholing van een zodanig niveau is dat dit een behoorlijke inspanning vraagt van de deelnemer.

Register aandachtsfunctionarissen
Stichting Registerplein beheert en ontwikkelt in samenspraak met beroepsverenigingen beroepsregisters in zorg en welzijn. De registratie-eisen worden onafhankelijk door Registerplein gecontroleerd bij alle professionals die zich registreren. Zo biedt registratie bij Registerplein een onafhankelijk kwaliteitswaarborg.

Eén van de beheerde registers is specifiek voor aandachtsfunctionarissen. Professionals met deze registratie kennen de meldcode huiselijk geweld, beschikken over een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag en hebben aantoonbaar tenminste een HBO werkniveau. Om geregistreerd te blijven, moeten professionals in een periode van vijf jaar ten minste 30 uur besteden aan permanente educatie, waarvan ten minste 15 uur aan geaccrediteerde deskundigheidsbevordering. 
Op deze (her-) registratie-eisen ziet Registerplein toe.

Wilt u meer informatie over Registerplein of de diverse beroepsregisters?

Op www.registerplein.nl  treft u uitgebreide informatie aan.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek inzet aandachtsfunctionarissen ouderenmishandeling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!