Vakbonden en werkgevers hebben de afgelopen periode intensief gesproken over een nieuwe cao

De huidige cao VVT blijft voorlopig nog van kracht. Vakbonden en werkgevers zijn met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. Tot die er is blijft de huidige cao voor medewerkers in de verpleging, verzorging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg gelden.

Meer tijd
Vakbonden en werkgevers hebben de afgelopen periode intensief gesproken over een nieuwe cao. Om tot een nieuwe cao te komen is er meer duidelijkheid nodig over de loonruimte. Het is nog onduidelijk wat de impact van het pensioenakkoord en de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is op de totale loonkosten. De vakbonden (CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en Nu ’91) hebben daarom met de werkgeversorganisaties ActiZ en ZorgthuisNL afgesproken deze effecten eerst te onderzoeken. In september worden de gesprekken over de nieuwe cao vervolgd.

Huidige cao
De huidige cao VVT werd in 2018 afgesloten voor de periode 2018 tot 1 juli 2019. Naast een structurele loonsverhoging van 4% staan in de huidige cao afspraken als: 

  • verhoging van de stagevergoeding naar €400,-.
  • meetelling van gewerkte meeruren bij de berekening van de hoogte van de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld.
  • verhoging van 10% voor eerste en tweedejaars studenten BBL;
  • de komst van oriëntatiebanen voor zij-instromers: tegen een vergoeding van €1800,- per maand kunnen zij zich drie maanden lang oriënteren op een baan in de ouderenzorg.

Goed werkgeverschap
ActiZ wil in een nieuwe cao nog betere voorwaarden scheppen, zodat alle generaties medewerkers gezond en met plezier langdurig kunnen (blijven) werken in de ouderenzorg. Daar hoort een goed salaris bij (we zijn er trots op dat er ook in de crisisjaren altijd een loonsverhoging geboden kon worden), maar er komt wat ActiZ betreft meer bij kijken. Belangrijke elementen voor een nieuwe cao zijn voor ActiZ ook het tegengaan van werkdruk en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huidige cao VVT blijft nog van kracht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!