Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar in Nederland een farmaceut heeft aangeklaagd

De rechtbank in Den Haag stelt dat farmaceut AstraZeneca met de verkoop van het geneesmiddel Seroquel ten onrechte voordeel heeft behaald. Het bedrijf moet daarom een schadevergoeding betalen aan zorgverzekeraar Menzis. Dit heeft de octrooikamer van de rechtbank woensdag 14 oktober besloten. Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar in Nederland een farmaceut heeft aangeklaagd.

AstraZeneca kon door een octrooi jarenlang als enige farmaceut het medicijn, voor behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis, op de Nederlandse markt aanbieden. Het bedrijf voorkwam, volgens de rechtbank, ten onrechte dat concurrenten een merkloos, vergelijkbaar middel, op de markt konden brengen. Menzis kon hierdoor geen preferentiebeleid voeren. “Als die alternatieven er namelijk wel waren geweest, had Menzis één of meer van de goedkopere varianten kunnen kiezen en zouden de te vergoeden bedragen aan haar verzekerden aanzienlijk lager zijn geweest”, stelt de rechtbank. AstraZeneca moet daarom het verschil in prijs vergoeden. De hoogte van die vergoeding wordt nog vastgesteld.

Oproep
Ruben Wenselaar, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis, zegt in een reactie blij te zijn dat Menzis door de rechter in het gelijk is gesteld, maar het jammer te vinden dat het op deze manier moest. “Er zijn immers pogingen gedaan door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de farmaceutische branche om over dit soort situatie duidelijke afspraken te maken in het maatschappelijk belang.” Hij roept daarom alsnog de farmaceutische branche op “om met de zorgverzekeraars aan tafel te gaan om dit probleem op de lossen”. Zorgverzekeraars Nederland benadrukt dat alle verzekerden recht hebben om medicijnen voor een eerlijke prijs en sluit zich aan bij de oproep van Menzis. ZN gaat het vonnis van de rechter nader bestuderen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Menzis in gelijk gesteld in rechtszaak tegen farmaceut AstraZeneca
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!