Dat blijkt uit de analyse van de gevolgen van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg die de NZa maandelijks uitbrengt

In de laatste week van januari waren er 5016 meer lege bedden in Nederlandse verpleeghuizen dan voor de corona-uitbraak. Dat is bijna net zoveel als het dieptepunt in mei vorig jaar. Toen waren 5252 meer bedden leeg dan normaal. Dat blijkt uit de analyse van de gevolgen van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit maandelijks uitbrengt.

Het aantal mensen dat een indicatie krijgt voor langdurige zorg is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de eerste week van februari (de meeste recente cijfers) neemt dat aantal iets toe. Het lijkt erop dat mensen die deze zorg nodig hebben wel al een indicatie aanvragen. Maar de opname wordt in een deel van de gevallen uitgesteld. In de tussentijd ontvangen zij meestal zorg thuis.

Wachtlijsten
Na een toename in oktober zien we dat het aantal wachtenden op de wachtlijst niet verder stijgt. Op 1 januari 2021 staan er in totaal 23.044 personen op de wachtlijst. Dit zijn er nog steeds ongeveer 840 meer dan op 1 januari 2020. 

Lege bedden
Het aantal lege bedden in verpleeghuizen nam in de zomer af. Maar vanaf de week van 12 oktober nam de leegstand weer toe. Eind oktober waren er 1.742 lege bedden. Eind januari zijn er 5016 meer bedden leeg dan voor de corona-uitbraak. De bezettingsgraad is dus gedaald. In de loop van januari zijn verpleeghuizen gestart met het vaccineren van bewoners en personeel van verpleeghuizen. Welk effect dit heeft op de leegstand in verpleeghuizen zal in volgende rapportages moeten blijken. 

Overleden
In de week van 28 december tot 3 januari overleden 1757 mensen met een indicatie voor langdurige zorg. Dat is het hoogste aantal sinds de piek tijdens de eerste golf. Daarna neemt het aantal mensen dat overlijdt af. Maar dit blijft nog steeds iets hoger dan normaal in deze periode van het jaar.

Verzuim
In januari 2021 was het totale landelijke verzuimpercentage in de zorg 7,7%. In januari 2020 was dat nog 6,9%. Het verzuim was begin januari in de verpleging, verzorging en thuiszorg het hoogst (9,4%). In de geestelijke gezondheidszorg was het verzuim het laagst (6,3%).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: In januari ruim 5000 lege bedden in verpleeghuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!