Nieuw is dat ook vier andere UMC’s zich aan Defensie hebben verbonden

Het Erasmus MC en het Ministerie van Defensie hebben vrijdag 9 juli een overeenkomst getekend waarmee de al jarenlang bestaande samenwerking wordt geconsolideerd én uitgebreid. Nieuw is dat ook 4 andere umc’s zich aan Defensie hebben verbonden. Het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) coördineert de samenwerking.

Vredesmissies
Erasmus MC en Defensie werken al sinds 2002 nauw met elkaar samen. Erasmus MC’ers doen in oorlogssituaties en tijdens vredesmissies ervaring op met werken ‘in het veld’, medisch opgeleide militairen raken in het Erasmus MC bedreven in de behandeling van (grote) trauma’s. De nu getekende overeenkomst geldt voor de komende 12 jaar. Nieuw is dat ook vier andere UMC’s zich aan Defensie hebben verbonden.

Wederkerigen
De afspraken behelzen (para)medische teams die bestaan uit defensiemedewerkers en reservisten, ook wel wederkerigen genoemd, die in dienst zijn van het ziekenhuis. Deze teams gaan met enige regelmaat mee op missies van Defensie.

Verantwoordelijkheid
Traumachirurg Michiel Verhofstad, namens het Erasmus MC de linking pin met Defensie, vindt de samenwerking van grote waarde. ‘Ten eerste vind ik het belangrijk dat het Erasmus MC zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, zoals we dat ook in de coronacrisis hebben gedaan. Daarnaast geeft een samenwerking met Defensie kansen voor onze ontwikkeling tot eerste technisch UMC.’

Satellieten
Heel veel technologische innovatie heeft een militaire oorsprong, stelt Verhofstad. ‘Het feit dat wij nu met een mobieltje met elkaar praten en de weg kunnen vinden met navigatie-apps, is te danken aan satellieten die om militaire redenen de ruimte in geschoten zijn.’

Onderzoek
De basis van de samenwerking blijft de dagelijkse medische zorg, weet Verhofstad. Maar hij hoopt dat de samenwerking in de nabije toekomst contractueel kan worden uitgebreid met afspraken over Onderwijs en Onderzoek. Op dit moment geven anesthesisten en chirurgen van het Erasmus MC het defensiepersoneel al medisch vaardigheidsonderwijs in het Skillslab.

Bloedplaatjes
Maar ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek is veel te winnen bij een samenwerking. Verhofstad: ‘Concreet voorbeeld: in een veldhospitaal in de woestijn kan het warm worden en zijn bloedproducten schaars. Ze moeten buiten de koeling lang genoeg houdbaar kunnen zijn. Het Erasmus MC heeft nu met Defensie bijvoorbeeld een researchproject om te onderzoeken of bloedplaatjes op een zodanige manier bewerkt kunnen worden, dat ze langer houdbaar blijven na ontdooiing.’

Burgermaatschappij
Defensie heeft baat bij zo’n ontdekking omdat zij dan betere medische zorg kan bieden aan de troepenmacht. ‘Maar uiteindelijk zijn onze ambulances en traumaheli’s er ook bij gebaat. Zij kunnen beter op pad met deze bewerkte bloedproducten. Door gezamenlijk onderzoek en onderwijs in vredestijd helpen we zowel de zorg in de burgermaatschappij als de zorg binnen de strijdkrachten vooruit.’

Missies
De uitvoerende defensie-eenheid voor deze samenwerking is het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR). Het Erasmus MC heeft in de samenwerking een bijzondere positie vanwege zijn functie als grootste traumacentrum van Nederland. Onder anderen OK-assistent Martin van der Velden en chirurg Oscar van Waes staan 4,5 maanden per anderhalf jaar ter beschikking aan Defensie. Ze worden dan uitgezonden naar missies, gaan op oefening of geven onderwijs aan defensiepersoneel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Erasmus MC bestendigt samenwerking met Defensie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!