Het Leger des Heils pleit daarom voor een Deltaplan Wonen voor dak- en thuislozen, dat per direct van start gaat

Op de dag dat het CBS bekendmaakt dat er momenteel nog altijd 32.000 dak- en thuisloze mensen zijn in Nederland, voert het Leger des Heils actie voor deze kwetsbare doelgroep. Op het Malieveld in Den Haag plaatste de organisatie duizenden lichtjes die de mensen zonder dak boven hun hoofd in ons land representeren.

Het Leger des Heils ziet dagelijks dat de maatschappelijk opvang verstopt is en te weinig mensen uitstromen, want er zijn te weinig passende woonplekken. Het Leger des Heils pleit daarom voor een Deltaplan Wonen voor dak- en thuislozen, dat per direct van start gaat.

Wachten kan niet meer
Het gaat vaak om kwetsbare, wanhopige mensen die met veel problemen tegelijkertijd aankloppen bij de maatschappelijke opvang. Op dit moment lopen de huidige beleidsprogramma’s op dit gebied af. Het Leger des Heils vraagt daarom dringend het kabinet om aan de slag te gaan met het bieden van woonplekken aan daklozen. Dat is niet alleen goed voor de doelgroep, maar ook bespaart dit de samenleving miljoenen aan kosten voor opvang.

Bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp: “Er moet meer aandacht komen voor de preventie van dakloosheid en het belang van bestaanszekerheid. In de huidige wooncrisis dreigen de dak- en thuisloze mensen weer aan het kortste eind te trekken. We pleiten met deze actie voor een structurele oplossing voor deze groep. Wonen is een mensenrecht”.

Deltaplan Wonen
In de woonagenda van het nieuwe kabinet moet een Deltaplan Wonen komen, specifiek gericht op dak- en thuislozen. “We doen dan ook een klemmend beroep op de politiek”, aldus Slomp. Volgens het Leger des Heils is het hebben van een eigen plek een beginpunt voor het herstel van het gewone leven. Tevens scheelt het de samenleving enorm veel geld, en zijn zaken als bestaanszekerheid en menswaardigheid beter geborgd als mensen een eigen woonplek hebben. Wonen is geen beleggingsproduct of een marktplaats, maar een fundamenteel mensenrecht. De overheid is nu aan zet om dit recht voor deze doelgroep vorm te geven.

Het Leger pleit voor het sneller realiseren van minimaal 10.000 extra (tijdelijke) woonplekken. Dat is mogelijk wanneer braakliggende (splinter)terreinen hiervoor beschikbaar worden gesteld, wanneer leegstaande gebouwen worden omgebouwd tot zelfstandige woon-units en wanneer woningdelen gemakkelijker wordt. Ook moet er een huisvestingsplicht komen voor gemeentes en corporaties. Voldoende middelen voor begeleiding en schuldhulpverlening om terugval en overlast te voorkomen. En voor zwerfjongeren moeten goedkope woonplekken worden gekoppeld aan (intensieve) begeleiding.

Gelukkig zien we ook dat veel gemeentes aan de slag zijn gegaan om de problematiek van dak- en thuislozen op te lossen. Maar dat is nog niet genoeg. In heel Nederland moeten volgens het Leger des Heils de schouders eronder om woonplekken te realiseren voor deze groep.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Leger des Heils / Reina Dijksterhuis
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Leger des Heils
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Actie Leger des Heils: daklozen hebben nu woonplek nodig!
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!