De fusie komt op een welkom moment gezien de grote uitdagingen binnen zorg en welzijn

Regionale samenwerking is noodzakelijk om ook toekomstige generaties toegankelijke zorg en ondersteuning te bieden.
 
Met instemming van de leden (150 zorg- en welzijnorganisaties) zijn Sigra en samen Voor Betere Zorg (VBZ) per 1 juli gefuseerd. Beide organisaties gaan verder onder de naam Sigra. De fusie komt op een welkom moment gezien de grote uitdagingen binnen zorg en welzijn.

Samenwerken aan verandering en vernieuwing is noodzakelijk. Het Nederlandse zorg- en welzijnsstelsel is goed en behoort tot één van de beste ter wereld. De toegankelijkheid en betaalbaarheid staan echter onder grote druk. Dit komt door ontwikkelingen als vergrijzing. Het grote tekort aan professionals door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Digitalisering heeft impact op de dienstverlening en werkgeverschap in de zorg. Verschillen in levensverwachting tussen mensen en wijken nemen toe en de tweedeling in de samenleving wordt groter. Kwetsbare mensen en gezinnen weten lang niet altijd hun weg door het zorg- en welzijnslandschap te vinden.
 
Verandering en vernieuwing

De sleutel is de regionale samenwerking
De genoemde vraagstukken zijn de hoofdreden dat twee regionale netwerkorganisaties Sigra en samen Voor Betere Zorg 1 juli 2022 fuseerden tot een provinciaal netwerk. De nieuwe organisatie Sigra bestrijkt Noord-Holland (verdeeld in 5 regio’s) en is een samenwerkingsverband van zorg en welzijnsorganisaties. Sigra wil goede zorg en ondersteuning ook voor toekomstige generaties garanderen. Daarvoor is verandering en vernieuwing noodzakelijk. Dat doet Sigra door een programmatische regionale aanpak van vraagstukken samen met de relevante zorg- en welzijnsorganisaties en andere stakeholders zoals onder andere gemeenten, zorgverzekeraars en onderwijs op de onderwerpen ‘Welzijn & Zorg’, ‘Arbeidsmarkt & Onderwijs’ en ‘Digitale Zorg’. Met als doel: het bieden van de juiste ondersteuning en zorg, een aantrekkelijke werkgever zijn voor onze professionals en het benutten van de kansen van digitalisering. Deze uitdagingen zijn groot, ook omdat de sector veel belangen kent en het moeilijk balanceren is tussen onze wens voor maximale solidariteit en behoud van maximale keuzevrijheid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Sigra / Roderik Berghegen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Sigra
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer slagkracht in Noord-Holland voor zorg en welzijn door fusie Sigra en VBZ
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 04 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!