Binnen 7 maanden moet Onderwijs Wijzer de tekortkomingen wegnemen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Onderwijs Wijzer onder verscherpt toezicht gesteld. Onderwijs Wijzer biedt hulp aan jongeren van 4 tot 18 jaar die zijn vastgelopen in het onderwijs. Die jeugdhulp vertoont tekortkomingen. Binnen 7 maanden moet Onderwijs Wijzer de tekortkomingen wegnemen.

Dit is er aan de hand
Op 12 september bezocht de inspectie Onderwijs Wijzer. Dit na eerdere bezoeken in 2022. De inspectie ziet veel tekortkomingen, waarvan een deel vorig jaar ook al onvoldoende scoorde. Een greep uit de tekortkomingen:

 • Onderwijs Wijzer past vrijheidsbeperkende maatregelen toe. Dit is niet toegestaan in de open jeugdhulp;
 • Informatie wordt niet of niet goed geregistreerd. Zo is er bijvoorbeeld niet voor alle jongeren een persoonlijk plan opgesteld met risico’s en doelen;
 • Medewerkers zijn niet altijd toegerust op de onderwijstaak die zij hebben. Hiervoor ontvangen zij geen scholing en onvoldoende begeleiding;
 • Niet bij alle jongeren is de eindverantwoordelijkheid van de zorg belegd bij een SKJ-geregistreerde medewerker, terwijl dit gezien de problematiek van de jeugdigen wel noodzakelijk is. 

Onderwijs Wijzer laat zien te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdhulp. Onder meer door externe deskundigheid te betrekken. Vanwege de ernst en duur van de tekortkomingen wilt de inspectie dit nauwgezet in de gaten houden.
 
Hoe nu verder?
Onderwijs Wijzer moet voor 1 juni 2024 voldoen aan de normen voor goede en veilige jeugdhulp. De inspectie volgt dit tijdens het verscherpt toezicht. Als het nodig is kan de inspectie verdere maatregelen nemen.

Documenten
Kennisgeving Verscherpt Toezicht Onderwijs Wijzer Zoetermeer
Rapport Onderwijs Wijzer Zoetermeer

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : IGJ
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Verscherpt toezicht voor Onderwijs Wijzer uit Zoetermeer
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
 • Datum: 08 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!