De huisartsensector kent vele uitdagingen en is sterk in beweging, maar staat er financieel goed voor

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt de nieuwe tarieven bekend voor de huisartsenzorg. Deze tarieven zijn gebaseerd op recent kostprijsonderzoeknaar de kosten, opbrengsten en de hoeveelheid geleverde zorg. Deze aanpassing doen we zodat de tarieven de gemiddelde kosten van een behandeling dekken. Uit ons kostprijsonderzoek blijkt dat de kosten per behandeling 2,6% lager uitvallen. Door de indexering in 2025 stijgen de tarieven alsnog met gemiddeld 1,9% ten opzichte van de tarieven van 2024. De nieuwe tarieven gaan in vanaf 1 januari 2025.

Financieel sterke sector
De huisartsensector kent vele uitdagingen en is sterk in beweging, maar staat er financieel goed voor. Uit het kostprijsonderzoek over 2022 blijkt dat de kosten én de opbrengsten per praktijk de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Dit komt door de grote ontwikkeling die de sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De huisartsenpraktijken zijn veranderd. Er werken meer huisartsen in loondienst of als waarnemer en ze werken in de praktijk samen met meer ondersteunend personeel, zoals praktijkondersteuners. Door deze andere manier van organiseren kunnen er meer patiënten behandeld worden. Dit maakt het werk voor praktijkhoudende huisartsen wel ingewikkelder, zij zijn verantwoordelijk voor een grotere praktijk. Deze ontwikkeling is meegenomen in de nieuwe tarieven en heeft geleid tot een stijging van de normatieve arbeidskostencomponent met 11,9% tot € 202.476 (prijspeil 2025) per fte praktijkhoudend huisarts.

Afspraken versterken de eerstelijnszorg
De NZa doet kostprijsonderzoek om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. De herijkte tarieven zijn gebaseerd op de gemeten huidige situatie. Alle bovengenoemde ontwikkelingen zijn onderdeel van de nieuwe tarieven. Er komt veel op huisartsen af en de sector staat voor grote uitdagingen om zorg beschikbaar te houden. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt over het versterken van de huisartsenzorg en de eerste lijn. In lijn met de ambities uit het IZA heeft de NZa een aantal belangrijke wijzigingen in de bekostiging mogelijk gemaakt die hieraan bijdragen. Dit gaat bijvoorbeeld om de structurele vergoeding van € 12,93 per ingeschreven verzekerde per jaar voor meer tijd voor de patiënt vanaf 1 januari 2025. Daarnaast zijn de anw-uurtarieven vorig jaar verhoogd en is er een landelijk experiment mogelijk gemaakt voor het verkennend gesprek. Deze aanvullende vergoedingen maken de gewenste beweging naar passende zorg mogelijk. 

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa maakt nieuwe tarieven huisartsenzorg bekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 jul 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!