De zorg voor de patiënt moet centraal staan, samenwerking is hiervoor noodzakelijk.

Inwoners van Nederland hebben toegang tot goede, betaalbare zorg als zij dat nodig hebben. Maar dat is niet vanzelfsprekend. We staan voor grote uitdagingen. “De zorg is in Nederland goed geregeld, maar om dit zo te houden vraagt de toekomst om een fundamenteel andere benadering. De NZa gaat hierover graag de dialoog aan,” zegt Marian Kaljouw, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit in de jaarlijkse Stand van de zorg. “We zien samenwerking als de sleutel om innovatie en preventie, maar ook een integrale benadering van zorg en meer substitutie mogelijk te maken. Wij zullen er alles aan doen om deze samenwerking te ontwikkelen, stimuleren en verankeren. Het is nodig om de vernieuwing tot stand te brengen voor goede, betaalbare en toegankelijke zorg te blijven leveren.”

De zorg voor de patiënt moet centraal staan, samenwerking is hiervoor noodzakelijk. Nieuwe organisatievormen, zoals netwerken, bieden betere mogelijkheden om integrale zorg voor de patiënt te leveren. Afgelopen jaar heeft de NZa een aantal maatregelen genomen om deze ontwikkeling richting integrale zorg te stimuleren en te faciliteren. Zo publiceerden we de Monitor zorg voor ouderen waarin we voor het eerst het totale zorggebruik voor ouderen in kaart brachten. Ook adviseerden we over de bekostiging van de medisch specialistische zorg en de bekostiging van de acute ggz.

Naast integrale zorg zien we kansen op innovatie en preventie. Een voorbeeld hiervan is de bekostiging van gecombineerde leefstijlinterventie. Vanaf 2019 is het mogelijk om advies en begeleiding over voeding, beweging en gedrag te declareren voor mensen met overgewicht en obesitas. Wij hebben oog voor de uitdagingen bij implementatie van innovatie. Daarom organiseren wij in december een congres zodat waardevolle initiatieven ons weten te vinden en zorgaanbieders en zorgverzekeraars met ons in gesprek gaan over goede voorbeelden en geleerde lessen.

Wilt u meer weten? U leest het in de Stand van de zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa publiceert Stand van de zorg: investeren in gezondheidswinst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!