De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de komende maanden een aantal bezoeken brengen aan zelfstandige behandelcentra (zbc's) in de ziekenhuiszorg.

De zorgautoriteit controleert de administratie om te zien of de klinieken volgens de regels registeren en declareren. Dit is noodzakelijk voor de juiste besteding van zorggelden. De bezoeken worden vooraf aangekondigd.

De NZa analyseert de data van zorgdeclaraties en kijkt naar patronen. Onverklaarbare afwijkingen van de gemiddelde gedeclareerde zorg zijn voor de zorgautoriteit aanleiding om een bezoek te brengen aan het betreffende zelfstandige behandelcentrum. Vanwege de verschillen in grootte en opzet van zbc's is het lastig direct de vinger te leggen op de oorzaak van afwijkingen. Hierover gaat de NZa met de zbc's in gesprek.

Zelfstandige behandelcentra spelen een steeds grotere rol binnen de medisch-specialistische zorg. Inmiddels wordt zo'n 4% van deze zorg geleverd door zbc's. Bij een aantal specialismen, zoals dermatologie en oogheelkunde, ligt dit zelfs rond de 10%.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!