ActiZ maakt zich zorgen en steunt de vakbonden die pleitten voor een hoger loon voor zorgmedewerkers in de sector

Het aantal vacatures in de zorg loopt opnieuw op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat er ruim 56.000 mensen in zorg en welzijn gezocht worden. De meeste vacatures zijn er in de grootste sector binnen de zorg: de thuiszorg en verpleeghuizen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties maakt zich zorgen en steunt de vakbonden die vrijdag pleitten voor een hoger loon voor zorgmedewerkers in de sector.

De twee belangrijkste oorzaken voor het groeiend aantal vacatures dat het CBS telt hebben volgens ActiZ te maken met de vergrijzing. ‘Er gaat een toenemend aantal zorgmedewerkers met pensioen’, zo stelt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken, ‘Een trend die voorlopig nog niet stopt. Want hoewel er in de verpleeghuizen en thuiszorg meer mensen bij komen dan vertrekken, voorzien we alleen al voor de wijkverpleging dat 30% van de zorgprofessionals binnen 10 jaar met pensioen gaat. Die mensen wil je vervangen. Ten tweede groeit tegelijkertijd het aantal mensen dat zorg nodig heeft al jaren. Maandelijks komen er bijvoorbeeld honderden mensen bij met een indicatie voor het verpleeghuis.’

Meer loonruimte
ActiZ begrijpt dat de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ zich zorgen maken. Westerlaken: ‘Ook ActiZ vindt dat zorgmedewerkers een hoger salaris verdienen. Gemiddeld liggen de lonen voor verpleegkundigen en verzorgenden zo’n 7,5% achter op de markt, maar met diezelfde markt moeten werkgevers in de zorg wel concurreren om medewerkers.’ Aanpassing van de huidige cao is op dit moment niet mogelijk. ‘Ook werkgevers zien de impact van de inflatie bij zorgmedewerkers. Maar er is geen ruimte voor aanvullende loonafspraken zolang financiers dat niet willen betalen’, aldus Westerlaken.  ActiZ blijft zich daarom hard maken voor het krijgen van meer loonruimte voor zorgmedewerkers.

Beloon mantelzorg
‘Meer loon is hard nodig’, geeft Westerlaken aan, ‘maar het is niet het enige dat noodzakelijk is als het gaat om de almaar groeiende vraag naar ouderenzorg. Het werken kan een stuk efficiënter en, niet onbelangrijk, leuker gemaakt worden als overheden en andere partijen de administratieve lasten verminderen.’ ‘Maar’, zo vervolgt Westerlaken: ‘meer van hetzelfde doen is niet de oplossing. We zullen fundamenteel anders moeten kijken naar de zorg voor ouderen.’

ActiZ wil dat er meer wordt ingezet op het voorkomen van zorg. ‘Er moet echt kritisch gekeken worden naar wat iemand zelf nog kan, hoe hulpmiddelen of techniek kunnen ondersteunen en wat iemands netwerk kan doen. Pas dan kan professionele zorg in beeld komen. Alleen zo houden we de zorg beschikbaar voor de meest kwetsbaren. Er is een hele belangrijke rol voor de overheid, landelijk en lokaal, om mantelzorg en ‘samenzorg’ mogelijk te maken, te waarderen en te stimuleren.'  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ActiZ: ‘De vakbonden hebben gelijk dat ze meer loonruimte willen voor zorgmedewerkers.’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!