Vernieuwend aan de strategie is dat de zorgkwaliteit vanaf nu van de cliënt afhangt: wat iemand zelf kan en wil is voortaan uitgangspunt.

Het Kwaliteitskader voor de wijkverpleging is op 18 juni officieel opgenomen in het register van het Zorginstituut Nederland (ZiNL), zodat het vak de komende jaren door alle betrokken partijen verder kan worden ontwikkeld.* 

Het is de eerste gezamenlijke aanpak om deze vorm van zorg uit te breiden en tegelijkertijd de kwaliteit ervan te vergroten. Vernieuwend aan de strategie is dat de zorgkwaliteit vanaf nu van de cliënt afhangt: wat iemand zelf kan en wil is voortaan uitgangspunt. Hij of zij bepaalt of de zorg voldoet.

De betrokken brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn tevreden over de gezamenlijke strategie en gaan nu aan de slag met het vaststellen van meetinstrumenten voor kwaliteit. Op dit moment werken ze samen aan het vaststellen van concrete uitkomstindicatoren en patiëntervaringen (PREM).

Vergrijzing
Het aantal 80-plussers in Nederland stijgt van 700.000 nu naar 1.250.000 in 2030. Van deze ouderen blijft het merendeel straks langer zelfstandig thuis wonen met ondersteuning uit het eigen netwerk en professionals uit de ouderenzorg. Deze groep groeit nu al snel: van 270.000 mensen nu naar 350.000 mensen in 2025. De zorgvragen zullen groeien en gaandeweg complexer worden. Daarvoor zijn méér zorgverleners dan nu nodig, die zelfstandig gespecialiseerde zorg kunnen geven.

Gespecialiseerde hulp
Wijkverpleegkundige teams kunnen complexere vormen van zorg voorkomen. Behalve over langer thuis blijven wonen -wat ouderen vaak willen- draait het werk in toenemende mate om de wijk waar de cliënt woont. De verpleegkundigen schakelen waar nodig met mantelzorgers en met meer gespecialiseerde vormen van hulp, bijvoorbeeld in geriatrie, jeugdhulp maar ook dagbesteding of sociaal werk.

* Het KW is in mei goedgekeurd volgens het toetsingskader en op 18 juni door de Raad van Bestuur van het ZiNL opgenomen in het register


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wijkverpleging vernieuwt dankzij Kwaliteitskader
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!