De minister ziet een flinke toename van het aantal medewerkers in de verpleeghuiszorg
ActiZ is blij dat minister De Jonge ziet dat de verpleeghuiszorg verbetert door de brede beweging naar persoonsgerichte zorg. Hij schrijft dat in zijn voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer. De minister ziet een flinke toename van het aantal medewerkers in de verpleeghuiszorg. ActiZ is trots op haar leden die in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt erin slagen meer medewerkers aan te trekken. En die hard werken, bijvoorbeeld met schrapsessies, om de werkdruk voor medewerkers die al in dienst zijn te verlagen.
Meer mensen hebben verpleeghuiszorg nodig
De minister kiest er voor om een deel van het geld voor kwaliteit in het verpleeghuiszorg, 200 miljoen euro, te gebruiken om de groei van het aantal mensen dat verpleegzorg nodig heeft op te vangen. Mireille de Wee, voorzitter ActiZ Kerngroep Wonen en Zorg en bestuurder van De Riethorst Stromenland: “ActiZ is daar geen tegenstander van, maar het betekent wel dat het ten koste zal gaan van de investeringen die gedaan worden in kwaliteit. We kunnen niet met dezelfde middelen én de kwaliteit verhogen én de cliëntengroei opvangen. Het eerlijke verhaal is dat we het geld maar één keer kunnen uitgeven.”
Grote opgave
Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met 55% tot bijna 5 miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt tegelijk met bijna 200% tot 340 duizend. Nu werken er 1 op de 7 mensen in de zorg. Dat zouden er in de toekomst 1 op 4 moeten zijn. ActiZ denkt daarom dat het hoognodig is in te zetten op innovatie en arbeidsbesparende technologie. Ook moeten we zoeken naar mogelijkheden om het moment waarop intensieve verpleeghuiszorg nodig is, uit te stellen. Alleen zo houden we deze zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. De huidige kaders voor de inzet van middelen zijn verruimd maar wat ActiZ betreft nog steeds niet passend bij de opgave waar we voor staan.
Klaar voor de toekomst: integrale bekostiging voor goede zorg
De stijging van het aantal ouderen met meer complexe zorgvragen maakt het nodig dat de bekostiging daarop aansluit, zodat de vereiste zorg en behandeling betaald kan worden. De NZa heeft de minister geadviseerd hoe hij af kan van de huidige complexe bekostigingssystematiek. Wat ActiZ betreft past het daarbij dat we afstappen van het systeem van een bekostiging vanuit veel verschillende potjes met eigen verantwoordingseisen en momenten. Die zorgen voor administratieve lasten, versnippering en ongelijkheid.
ActiZ maakt zich zorgen over het voorstel van de minister om per 2022 gedifferentieerde tarieven per aanbieder vast te stellen op basis van een dashboard met indicatoren. In plaats van een vereenvoudigde bekostigingssystematiek zal de huidige systematiek dan vervangen worden door een andere complexe systematiek.
Trots op mensen en op kwaliteit
Terecht signaleert minister De Jonge in de voortgangsrapportage een stijging van het aantal medewerkers in de verpleeghuiszorg. Leden van ActiZ zijn op basis van de beschikbare extra middelen met veel ambitie aan de slag om hun personeelsbezetting uit te breiden. Concreet is het aantal werknemers in verpleeghuizen in 2018 met ruim 18.500 (circa 9.000 fte) gestegen ten opzichte van 2016. Dat betekent dat er op een gemiddelde verpleeghuislocatie in 2018 gemiddeld 8 werknemers extra zijn ingezet per locatie.