De nieuwe afspraken zijn aanpassingen van de eerder gemaakte afspraken

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en ActiZ hebben vervolgafspraken gemaakt over het kwaliteitsbudget voor 2020. Deze middelen zijn bedoeld om de kwaliteit in verpleeghuizen verder te verbeteren. De nieuwe afspraken zijn aanpassingen van de eerder gemaakte afspraken over de aanvraag, inzet en verantwoording van het kwaliteitsbudget.

Voor zorgorganisaties geldt de zogenoemde richtlijn 85% -15% voor inzet van het kwaliteitsbudget. Dit betekent dat 85% van het kwaliteitsbudget bestemd is voor de inzet van extra zorgpersoneel. 15% van deze middelen kan breder ingezet worden, gericht op verbetering van de kwaliteit in lijn met het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Voor 2020 wordt de macrovoorwaarde 85% -15% expliciet losgelaten, waardoor ruimte voor zorgkantoren ontstaat om af te wijken van de verhouding 85% -15%. Om in aanmerking te komen voor een andere verhouding moet de zorgaanbieder een aparte aanvraag opnemen in zijn kwaliteitsplan.

Meer ruimte voor maatwerk
In totaal stelde het kabinet in 2017 2,1 miljard euro beschikbaar om het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg in te voeren. Voor 2020 wordt het kwaliteitsbudget met € 500 miljoen verhoogd tot € 1.100 miljoen. Vorig jaar bleek dat zorgkantoren en zorgorganisaties tegen belemmeringen aanliepen bij de aanvraag en besteding van de middelen om de kwaliteit te verhogen. De nieuwe afspraken tussen ZN en ActiZ geven meer ruimte om passende afspraken te maken tussen zorgkantoren en zorgorganisaties.

Bijlage 1 bij Bestuurlijke afspraken


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aangepaste afspraken kwaliteitsbudget 2020 voor verpleeghuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!