ActiZ heeft in de brief aan de Tweede Kamer voor het Algemeen Overleg Innovatie/verspilling in de zorg van woensdag 15 februari 2017 gepleit voor forse stimulering van innovatie,


via nieuwe communicatietechnologie, e-health en investering in digitale vaardigheden van professionals in onder andere de ouderenzorg. ActiZ vroeg om duidelijkheid over de subsidieregeling Zorginfrastructuur en pleitte voor een steviger rol voor het ministerie van VWS als systeemverantwoordelijke waar het gaat om kostbare ICT-investeringen. De uitkomst van het debat:

ICT investeringen

Tijdens het debat gaf VWS aan die rol als aanjager graag te willen vervullen en hiertoe wordt in de toekomst innovatie in de hoofdlijnenakkoorden opgenomen. Minister Schippers ziet geen heil meer in subsidieregelingen. ActiZ onderschrijft dit van harte: innovaties in de zorg vereisen een structurele aanpak. Zo worden zorginstellingen in staat gesteld te kiezen voor juist die innovaties die rendement opleveren voor de cliënten en de medewerkers. Overigens horen niet alle innovaties bij de ouderenzorg. Ook in de eerstelijnszorg wordt geïnvesteerd.

Toelatingsprocedure wordt ‘rigoureus’ gemoderniseerd

Minister Schippers kondigde aan dat de toelatingsprocedure voor nieuwe technologie, innovatie en e-health bij Zorginstituut Nederland -in haar woorden- “rigoureus” gemoderniseerd gaat worden, onder andere door aanpassing van de ‘voorwaardelijke toelating’. Dit zou tijdwinst opleveren bij de invoering en implementatie van innovaties in de zorg. De minister zegde de Kamer haar brief toe, vóór het reces dat op 24 februari start.

Verspilling

Het Meldpunt Verspilling is opgehouden te bestaan; het onderwerp ‘verspilling’ wordt vanaf mei 2017 een apart hoofdstuk in in de jaarlijkse Verantwoording en komt daarmee vanaf nu ieder jaar op de politieke agenda.

Bron: Actiz


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!