Met de nieuwe beleidsregel voor wijkverpleging wil men de administratieve lasten verlichten

Om de invoering van de registratiestandaard ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ in de wijkverpleging te stimuleren heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de beleidsregel aangepast. Wijkverpleegkundigen mogen hiermee cliëntgebonden afstemming zoals telefoontjes of het instellen van een infuuspomp ook op een andere locatie doen. Eerder moesten alle cliëntgebonden handelingen bij de cliënt thuis plaats vinden. Dit maakte het werk soms inefficiënt en zorgde ervoor dat het werk van de wijkverpleegkundige kan uitlopen. We hebben de regelgeving in lijn gebracht met de ‘Handreiking registratiewijze ‘zorgplan = planning = realisatie, tenzij’.

In de beleidsregel spreken we vanaf nu in dat geval over verplaatste directe contacttijd. Dit betekent dat de wijkverpleegkundige taken, die zij voorheen bij de cliënt thuis uitvoerde, voortaan als ‘huiswerk’ op de route kan verzamelen en op kantoor mag uitvoeren. Met de nieuwe beleidsregel voor wijkverpleging willen we de administratieve lasten verlichten en het zorgaanbieders makkelijker maken af te stappen van de zogenoemde vijf minuten registratie. 

Thuiszorgtechnologie
Ook willen we de mogelijkheden voor thuiszorgtechnologie in de wijkverpleging vergroten. Daarom hebben we hiervoor een nieuwe, aparte prestatie gemaakt die meer thuiszorgtechnologie mogelijk maakt. Beeldschermtechnologie en farmaceutische telezorg vallen straks onder deze brede prestatie. De aparte prestaties voor deze zorg zijn dan niet meer nodig. Zo hopen we nieuwe ideeën te stimuleren en implementatie en opschaling van bestaande thuiszorgtechnologie mogelijk te maken.