Actiedag wijkverpleging op 20 november. Een dag geen onnodige administratie. Eén dag lang alleen administratie die rechtstreeks ten goede komt aan cliënt of patiënt.

Op initiatief van wijkambassadeur Caroline Smeets en samen met voorzitter Marjolein Zilverentant van de vakgroep wijkverpleegkundigen van de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid, voert V&VN op 20 november actie. Het actiemiddel: een dag geen onnodige administratie.

Eén dag lang alleen administratie die rechtstreeks ten goede komt aan cliënt of patiënt. Dat is de inzet op 20 november. Verpleegkundigen en verzorgenden geven al veel langer aan dat onnodige administratie veel te veel tijd in beslag neemt, terwijl de werkdruk door personeelstekorten al zo hoog is. De actiebereidheid neemt toe. Staken is volgens de meerderheid geen geschikt middel, omdat het ten koste gaat van hun cliënten. Vandaar deze actie, die juist méér zorg oplevert.

Niet ten koste van de cliënt
"Cliënten mogen absoluut geen nadeel hebben van deze actie. We doen die dag bijvoorbeeld geen urenregistratie die we dagelijks per cliënt in moeten vullen, geen doelgroepen registratie en ook niet het op orde maken van de mappen voor de inspectie. Allemaal handelingen die we ter verantwoording doen. Wijkverpleegkundigen kunnen zich eindelijk één dag volledig richten op hun cliënten! De reden voor de meeste waarom ze dit vak hebben gekozen," zegt Marjolein Zilverentant.

Nu verdere kortingen op de wijk van de baan zijn, is het tijd om de volle aandacht te vragen voor oplossingen van de grote problemen in de ouderenzorg. 90% van de kwetsbare ouderen blijft thuis wonen tot de situatie dramatisch verslechtert en indicatie voor een verpleeghuis in zicht komt. Tegelijkertijd is er een groot gebrek aan mensen in de zorg: tot 2025 zijn 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. V&VN pleit voor een noodplan om de effecten van de personeelstekorten te beperken en zoveel mogelijk nieuwe mensen en zij-instromers te interesseren.

Actie voor iedereen die te maken heeft met personeelstekort en onnodige administratie
"De wijkverpleging staat op dit moment extra in de belangstelling vanwege de oplopende problemen in de ouderenzorg thuis. Maar op veel meer plekken, zoals in de GGZ, ziekenhuizen en op de ambulancediensten kampen verpleegkundigen met een hoge werkdruk en een tekort aan collega’s. Maar deze actie is niet alleen voor wijkverpleegkundigen. We nodigen alle zorgprofessionals uit die de personeelstekorten én de overbodige administratie ervaren, om zich bij de actie aan te sluiten," aldus Sonja Kersten directeur V&VN.

Volg de actie via Facebook of via Twitter #meerzorgminderpapier 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : V&VN
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Actiedag wijkverpleging: meer zorg, minder papier
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!