Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma

Drie LUMC-wetenschappers ontvangen een Vidi-beurs van wetenschapsfinancier NWO. Deze beurzen van ruim 800.000 euro worden elk jaar verdeeld onder ervaren en excellente onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek doen. Drie beurzen gaan naar LUMC-wetenschappers Anna Alemany, Meta Roestenberg en Uli Scherer.

Het recept voor celtypes
Ons lichaam bestaat uit allerlei typen cellen met verschillende functies, zo gedraagt een hartcel zich heel anders dan een huidcel, terwijl alle cellen dezelfde genetische informatie bevatten. Hoe kan dat? Anna Alemany, onderzoeker bij de afdeling Anatomie & Embryologie, bestudeert met haar onderzoeksgroep de wiskundige regels die ten grondslag liggen aan celdifferentiatie. 

"Als we begrijpen hoe de verschillende celtypes ontstaan, kunnen we de gewenste types maken uit stamcellen van patiënten," zegt Alemany. Ze is erg blij met de Vidi-subsidie. "Deze beurs betekent een stap in de versterking van de fundamentele wetenschap binnen medische instellingen. Met deze subsidie kan ik mijn eigen onderzoeksgroep opbouwen en bestuderen hoe de combinatie van wiskunde en biologische experimenten ons begrip van celdifferentiatie kan verbeteren." 

Cellen tot rust brengen
Reumatoloog Uli Scherer doet veel onderzoek naar reumatoïde artritis. Bij deze chronische ziekte keert je eigen afweersysteem zich tegen gezonde cellen in je lichaam. Na het afbouwen van de medicatie krijgt een groot deel van de patiënten weer een opvlamming van de ziekte. Onderzoekers hebben ontdekt dat, ondanks behandeling, specifieke afweercellen in patiënten aanhoudend actief blijven. Scherer en collega’s zullen de zogenoemde single cel technologie gebruiken om de immunologische ziekteactiviteit te begrijpen, de cellen tot rust te brengen en zo de chroniciteit van de ziekte te doorbreken.

“Voor mij is de Vidi een erg belangrijke waardering voor het succes en de kwaliteit van de onderzoekslijn waarin wij als team en afdeling uiteindelijk reuma en andere auto-immuunaandoeningen willen genezen”, zegt Scherer. “Het geeft mij als arts de vrijheid om in de wetenschap actief te zijn, en het is ook erg leuk dat ik op deze manier iets terug kan geven voor het vertrouwen van het LUMC en mijn mentoren.”

Verzwakte parasiet, krachtig vaccin
Een goed werkend malariavaccin is hard nodig. Genetisch verzwakte malariaparasieten kunnen geen ziekte veroorzaken en zijn daarom heel geschikt om het immuunsysteem te trainen. Hoogleraar Meta Roestenberg wil van verzwakte malariaparasieten heel krachtige vaccins maken. “We moeten er dan voor zorgen dat de verzwakte parasiet in het vaccin nog beter herkend wordt door het immuunsysteem.”

“De Vidi geeft een belangrijke impuls aan het malariavaccinonderzoek en biedt ons de kans om nieuwe vaccinconcepten uit te werken en te toetsen.” Samen met Chris Janse en Blandine Franke-Fayard zal Roestenberg nieuwe genetisch verzwakte parasieten maken die veilig als vaccin gebruikt kunnen worden. En met Fijs van Leeuwen zal ze chemische tools inzetten om malariaparasieten beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem. “De beurs is voor mij een stimulans om te blijven pionieren in dit complexe veld van parasitaire vaccins.”

Vidi-beurzen
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. In deze ronde werden in totaal 78 onderzoeksprojecten gehonoreerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vidi-beurzen voor drie LUMC-onderzoekers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!