Dit is een erg belangrijk onderzoek, omdat wereldwijd nog 140 miljoen mensen besmet zijn met Schistosoma-wormen en er nog geen effectief vaccin bestaat

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben 2,3 miljoen euro ontvangen van het EU Horizon 2020-programma en de Wellcome Trust om met internationale partners te werken aan een vaccin voor infectie met de parasitaire worm Schistosoma.

De wetenschappers van het Leiden Controlled Human Infection Center (L-CHIC) en de afdeling Parasitologie zullen bijdragen aan de ontwikkeling van het SchistoShield-vaccin dat in Texas ontwikkeld is. Ze doen dat samen met prof. Afzal Siddiqui van Texas Tech University, US en prof. Alison Elliott van London School of Tropical Medicine Uganda Research Unit.

Gecontroleerde humane infectiemodel
Het L-CHIC zal haar gecontroleerde humane infectiemodel voor schistosomiasis verder ontwikkelen en uitwerken, waarbij naast een infectiemodel met mannelijke larven ook een model met vrouwelijke larven ontwikkeld wordt. Deze modellen zullen ingezet worden om de effectiviteit van het nieuwe vaccin in Leiden te testen. De intensieve samenwerking met het team Uganda zal worden verstevigd om zo gezamenlijk het gecontroleerde infectie model aan de Ugandese collega’s over te dragen en ook daar het nieuwe vaccin te kunnen testen.

Ontwikkeling versnellen
Dit is een erg belangrijk onderzoek, omdat wereldwijd nog 140 miljoen mensen besmet zijn met Schistosoma-wormen en er nog geen effectief vaccin bestaat. “We hopen dat we met deze studies de ontwikkeling van SchistoShield versnellen. Ook is het erg belangrijk om gecontroleerde humane infectiestudies te doen op plaatsen waar schistosomiasis veel voorkomt, omdat eerdere schistosomiasis-infectie of andere co-infecties effect kunnen hebben op de werkzaamheid van een vaccin”, aldus infectioloog en L-CHIC onderzoeksleider Meta Roestenberg.

Meer informatie over dit project is te vinden op https://www.vasaproject.net/.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 2,3 miljoen euro voor onderzoek naar vaccin voor worminfectie schistosomiasis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!