De meeste mensen die last hebben van droge ogen, zijn geholpen met kunsttranen, oogdruppels die de tranen vervangen

Mensen met extreem droge ogen kunnen serumoogdruppels krijgen, afkomstig uit het bloed. Al tientallen jaren gebeurt dat met serum dat verkregen wordt uit bloed van de patiënt zelf. Onderzoekers van het Radboudumc laten in samenwerking met bloedbank Sanquin zien dat gebruik gemaakt kan worden van serum uit donorbloed. De resultaten van hun onderzoek hiernaar zijn gepubliceerd in Acta Ophthalmologica.

De meeste mensen die last hebben van droge ogen, zijn geholpen met kunsttranen, oogdruppels die de tranen vervangen. Deze zijn gewoon bij drogist of apotheek te verkrijgen. Maar in Nederland lijden enkele honderden patiënten aan extreem droge ogen, waarbij deze kunsttranen niet voldoende helpen. Dit zijn mensen met aandoeningen van de ogen die door een ontoereikende traanfunctie extreem droge ogen hebben waardoor zelfs wondjes op het hoornvlies ontstaan. Deze kunnen pijnlijk zijn, of zelfs troebelingen in het hoornvlies veroorzaken waardoor het zicht gevaar loopt. Voorbeelden zijn de droge ogen bij Sjögren syndroom (een auto-immuunziekte waarbij de traan- en speekselklieren ontstoken zijn)  of chronische Graft versus Host reactie  (een omgekeerde vorm van afstoting, waarbij donorcellen het lichaam van de ontvangende persoon afstoten).

Serumoogdruppels van het eigen bloed
Al tientallen jaren kunnen deze patiënten behandeld worden met zogeheten serumoogdruppels die worden gemaakt uit het eigen bloed van de patiënt: autologe serumdruppels. Serum is de heldere vloeistof die overblijft als bloed gestold is. Serum lijkt erg op traanvocht, doordat het onder meer eiwitten bevat die een herstellend effect hebben op beschadigd hoornvlies. De serumoogdruppels kunnen daardoor de functie van natuurlijke tranen overnemen en zo het hoornvlies beschermen tegen beschadiging.

Donorbloed is ook geschikt
Onderzoekers van het Radboudumc en bloedbank Sanquin laten nu zien dat het ook mogelijk is bloed van donoren hiervoor te gebruiken. Bij dit onderzoek gebruikten proefpersonen een maand lang serum oogdruppels van eigen bloed en een maand lang serumdruppels van donoren, ontwikkeld door Sanquin. Met vragenlijsten en onderzoek aan de ogen werden deze periodes met elkaar vergeleken: het effect was vergelijkbaar en er traden geen belangrijke bijwerkingen op. Dit kan een goede oplossing zijn voor patiënten die zelf niet in staat zijn bloed hiervoor af te staan, om medische of praktische redenen.

Nog niet beschikbaar voor grote groepen patiënten
Radboudumc-oogarts Cathrien Eggink, laatste auteur van het artikel: “We zijn heel blij dat dit onderzoek nu laat zien dat deze donor serumoogdruppels voor patiënten net zo goed werken als autologe serumoogdruppels. Deze zijn te allen tijde beschikbaar, de patiënt hoeft na de donatie van het eigen bloed nu niet meer enkele uren te wachten tot de druppels gemaakt zijn!” Verder bestaat er nu de mogelijkheid dat de eigen oogarts die deze druppels wil voorschrijven ze aanvraagt bij Sanquin. Vanwege de hoge kosten van de serumoogdruppels, komt op dit moment een beperkte groep patiënten in aanmerking voor deze oogdruppels.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Droge ogen kunnen behandeld worden met serum uit donorbloed
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!