Veel diëten zijn gericht op afvallen of het verminderen van risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door minder te eten en eetgewoonten aan te passen

Kan Periodiek Vasten nuttig zijn voor hersenen en cognitieve functies? De resultaten van onderzoek zijn soms wisselend, maar enkele voorzichtige conclusies zijn hieruit wel te trekken. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Nutrients.

Voeding is belangrijk voor een goede gezondheid en ontwikkeling, omdat het onder meer bijdraagt aan het goed functioneren van het maagdarmstelsel, immuunsysteem en de hersenen. Veel diëten zijn gericht op afvallen of het verminderen van risico op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door minder te eten en eetgewoonten aan te passen. Eén van dergelijke diëten is het Periodiek Vasten, ofwel Intermittent Fasting (IF).

Dieet en denken
Bij dit dieet wordt met vastgestelde tussenpozen niet gegeten. Bij Periodiek Vasten eten mensen niet op vastgestelde tijden. De vastenperiodes variëren van 12 tot 48 uur. Daartussen kan onbeperkt worden gegeten. Het is bekend dat IF positieve effecten heeft op de stofwisseling (metabole gezondheid). Maar heeft het dieet ook effect op de gezondheid van de hersenen en de cognitieve prestaties? En beschermt het misschien ook tegen bepaalde hersenaandoeningen, zoals dementie? Jip Gudden, Alejandro Arias Vasquez en Mirjam Bloemendaal van het Radboudumc zochten het uit. Ze evalueerden de resultaten van diverse onderzoeken en publiceerden hun conclusies in het vakblad Nutrients.

Wisseling van energiebron
Tijdens de vastenperiodes verandert de stofwisseling. Jip Gudden, onderzoeker bij de afdeling Psychiatrie: “Wanneer niet wordt gevast, bestaat de energie voor lichaamscellen (spierencellen, hersencellen, etc) uit suiker (glucose) uit het opgenomen voedsel. Tijdens het vasten verandert dat. Dan bestaat de energiebron uit lipiden die vrijkomen uit lichaamsvet. Deze lipiden worden omgezet in ketonen, die positieve effecten hebben op de gezondheid van de hersenen. De ketonen en de lagere suikerspiegels activeren bijvoorbeeld ‘reinigingsprocessen’ in de hersenen. Ook worden enkele processen in gang gezet waardoor hersencellen beter bestand zijn tegen het negatieve effect van oxidatieve stress.”

Nuances
Het onderzoek levert een genuanceerd beeld op. Mirjam Bloemendaal van de afdeling Psychiatrie: “In klinische studies bij mensen met epilepsie, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose laat periodiek vasten positieve effecten zien op de symptomen en voortgang van de ziekte. In dierstudies zien we positieve effecten op kenmerken die samenhangen met de ziekte van Parkinson, herseninfarcten, autismespectrumstoornissen en stemmings- en angststoornissen.” Het onderstreept volgens Bloemendaal de noodzaak om studies uit te voeren waarin de rol van periodiek vasten wordt onderzocht bij mensen met (het risico op) dergelijke aandoeningen. Bij gezonde mensen werd op de korte termijn geen positief effect op de cognitieve prestaties gevonden.

Interessant vervolgonderzoek
Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de positieve effecten van IF bijvoorbeeld ook afhangen van de leeftijd waarop met het vasten wordt begonnen en of het resultaat afhangt van de metabole status, zoals obesitas of overgewicht. “Goed uitgevoerd onderzoek bij de mens moet een duidelijker beeld gaan opleveren van de langetermijneffecten van IF op de preventie en de progressie van hersenziekten”, zegt geneticus Alejandro Arias Vasquez. “Bovendien kunnen variaties in het patroon van vasten, de totale calorie-inname en het gebruik van specifieke voedingsstoffen ook relevant zijn voor het succes van IF. Vervolgonderzoek moet zich richten op goed opgezette studies met een controlegroep en studies die het effect van IF over langere tijd volgt.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Het effect van periodiek vasten op hersenen en cognitieve functies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 21 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!