Zorgprofessionals worden opgeroepen om initiatieven in te dienen

Het is voor gezondheidspioniers tussen de 18 en 35 jaar weer mogelijk om zich in te schrijven voor de prestigieuze Albert Schweitzer Prijs. Met deze prijs geeft het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) al tien jaar slimme en innovatieve ideeën een vliegende start om de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika te verbeteren. Denk hierbij aan een andere kijk op rehabilitatie van verslaafde jongeren of het gebruik van honing voor het desinfecteren van wonden. Het NASF wil studerende jongeren en young professionals in de zorgsector, bijvoorbeeld artsen, physician assistants, verpleegkundigen, psychologen en paramedici, stimuleren om hun kennis in te zetten voor het welzijn van de Afrikaanse samenleving. Samen met partner AFAS Foundation biedt het NASF startsubsidies voor het verder ontwikkelen van hun initiatief. Inschrijven kan tot en met dinsdag 19 juli 2022. De prijzen worden op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor uitgereikt. Meer informatie over de Albert Schweitzer Prijs is te vinden op www.nasf.nl

Van honing voor wondzorg tot zwangerschapscontroles
Voor de Albert Schweitzer Prijs zijn al meerdere uiteenlopende initiatieven ingediend die de zorg in Afrika verbeteren. Bijvoorbeeld een imkerij die is opgezet voor de productie van honing bij het ziekenhuis in Sierra Leone. Het ziekenhuis heeft hiermee de beschikking over honing voor de verzorging van de vele wonden, honing werkt namelijk desinfecterend. Daarnaast biedt de imkerij werk voor de lokale bevolking. Of het verlenen van betere nazorg aan couveuse kindjes in Tanzania en de opstart van een ontwikkelingspolikliniek. Kinderen hebben een verhoogd risico op problemen in hun ontwikkeling die gemakkelijk te voorkomen zijn als ze op tijd worden herkend en er vervolgens de juiste nazorg wordt geboden. Ook was er een initiatief voor zwangerschapscontroles aan inheemse rurale Zuid-Afrikaanse vrouwen die verstoken zijn van toegang tot adequate zorg rondom de zwangerschap. Dit draagt tevens bij aan het terugdringen van moedersterfte. Het project ‘Clean cooking helathy lungs’ zorgt ervoor dat men veiliger en gezonder kan koken in sloppenwijken in Kampala. Door het plaatsen van afdakjes van hout en golfplaat boven kookstelletjes is buitenshuis koken mogelijk. Rookvorming in huis, brandwonden en ernstige longontsteking bij o.a. kinderen worden hierdoor voorkomen. 

Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds: “Al 10 jaar reiken we de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs die jonge gezondheidspioniers met hart voor Afrika aanmoedigt om samen met de plaatselijke bevolking aan de slag te gaan om de gezondheidszorg te verbeteren met kleinschalige, slimme initiatieven. Het meedoen aan deze prijs opent letterlijk deuren voor deze gezondheidspioniers. Het vergroot hun kansen om hun dromen te realiseren. Het winnen van de prijs en het aanzien dat een nominatie van deze prijs geeft, helpt initiatiefnemers bij het doen van financieringsaanvragen. Ik kijk dan ook zeer uit naar nieuwe initiatieven die dit jaar worden ingediend.”

Een podium voor pioniers
De komende editie van de Albert Schweitzer Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. De AFAS Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika. Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation: “Studerende jongeren en young professionals van nu kijken op een totaal andere manier naar medische cases en ontwikkelen op basis daarvan vernieuwende toepassingen. Het is van groot belang om deze doelgroep aan te moedigen om de ideeën die zij hebben daadwerkelijk uit te voeren. In dit geval met én voor de Afrikaanse samenleving. Wij geven hen dan ook graag een podium en zijn er dan ook trots op dat wij de aankomende initiatieven mogen ondersteunen vanuit de AFAS Foundation.”

Criteria
Nederlandse studerende jongeren of young professionals tussen de 18 en 35 jaar met een medische, technische of andere opleiding (MBO, HBO of universitair niveau) die slimme ideeën hebben hoe de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika te verbeteren, kunnen deelnemen aan de prijs door hun project in te sturen via de website www.nasf.nl. Het gaat om een nieuw of startend project dat gericht is op het welzijn van gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika. Het plan verbetert de gezondheid of gezondheidszorg in brede zin en heeft aantoonbaar draagvlak onder de voornaamste belanghebbenden. Tevens dient het een duurzaam karakter te hebben,  vernieuwend en geschikt voor opschaling te zijn.
 
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt 8 oktober 2022 plaats in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. Deze setting vormt het decor voor de elfde editie van de Albert Schweitzer Prijs. Het definitieve programma, de sprekers en de jury worden later bekendgemaakt.

Prijzen
- 1x hoofdprijs: kickstart van € 7.000,- gekozen door de jury
- 1x publieksprijs: kickstart van € 2.000,- voor het initiatief dat de meeste stemmen verzamelt op de website van NASF
 
Over het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF)
Mensen in Afrika helpen een goede gezondheid te krijgen of te houden is de missie van het NASF. De stichting steunt daarom projecten in Afrika die concreet de gezondheid verbeteren. Kleinschalige, slimme gezondheidsinitiatieven die impact maken. Lokaal gesteunde en opgezette projecten die grote kans van slagen hebben in Sub-Sahara Afrika en bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Elke euro die het NASF ontvangt uit donaties wordt ingezet om projecten te financieren. Projecten die zich kenmerken door praktische oplossen en een gedegen duurzame uitvoering volledig conform een plan en met lokale kennis, steun en expertise. Van Burkina Faso tot Oeganda. Van waterput tot kraamkliniek. Voor meer informatie: www.nasf.nl.

Over de AFAS Foundation 
De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die over de hele wereld op nationaal niveau- op het gebied van gezondheidszorg, maatschappij en onderwijs - een grote impact maken. De AFAS Foundation roept Stichtingen op om hun grootse, impactvolle projecten vooral in te dienen. Dit kan via www.afas.foundation/project-aanmelden  



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nederlands Albert Schweitzer Fonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nederlands Albert Schweitzer Fonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inschrijving Albert Schweitzer Prijs 2022 geopend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!