De Europese Commissie heeft in totaal € 24 miljoen IHI-subsidie (Innovative Health Initiative) toegekend aan het IMAGIO-consortium

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt € 1,6 miljoen IHI-subsidie van de Europese Commissie voor de verbetering van leverkankerbehandelingen. De Europese Commissie heeft in totaal € 24 miljoen IHI-subsidie (Innovative Health Initiative) toegekend aan het IMAGIO-consortium dat onderzoek doet naar de verbetering en implementatie van innovatieve technologie op het gebied van oncologische interventies. Het LUMC is één van de leiders in het consortium op het gebied van leverkanker.

Het team van het LUMC, onder leiding van dr. Mark Burgmans, hoofd interventieradiologie, en Ir. Dr. Jouke Dijkstra van het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking, gaat zich richten op het verbeteren van de behandeling van levertumoren met behulp van percutane ablatie. Hierbij wordt met een naald door de huid heen in de tumor geprikt (met behulp van echografie en/of een CT-scan). Er hoeft dus geen operatie-incisie te worden gemaakt om op de juiste plek te komen. In het project worden artificiële intelligentie (AI) en robotica ingezet om te komen tot gepersonaliseerde behandelplannen en optimalisatie van planning en uitvoering van de behandeling. Het team van LUMC werkt hierbij nauw samen met het bedrijf Philips en het Maastricht UMC+.

Oncologische interventies zijn gerichte behandelingen die minimaal-chirurgisch en beeldgestuurd zijn. Deze behandelingen vormen een alternatief voor operaties. Ten opzichte van een operatie zijn oncologische interventies veiliger, goedkoper en minder belastend voor de patiënt. Ook verloopt het herstel van patiënten meestal vlotter na een dergelijke ingreep. Dankzij technologische innovaties heeft de interventie-oncologie zich sterk ontwikkeld in recente jaren. Het IMAGIO-consortium streeft ernaar deze therapieën in komende jaren breed beschikbaar te maken, te verbeteren en verder te implementeren in de klinische praktijk. De focus ligt daarbij op levertumoren, longkanker en sarcomen.

Over het IMAGIO-consortium
[1] Het IMAGIO consortium - IMaging and Advanced Guidance for workflow optimization in Interventional Oncology - bestaat uit de volgende partners Philips, UMC Utrecht, LUMC, University Hospital of Cologne, TU Delft, Radboudumc, Luxium Solutions, Flash Pathology, Vrije Universiteit Amsterdam, Profound Medical, Gremse-IT, Thermosome, MUMC+, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale Dei Tumori, Eberhards Karls Universität Tübingen, European Cancer Patient Coalition, Stichting Longkanker Nederland, ImaginAb, Pfizer, Universiteit Twente, Nanovi, Turku University Hospital, SIOP Europe, Janssen Pharmaceutica; en geassocieerde partners Eidgenössische Technische Hochschule Zürich en The Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

[2] De industrie partners zijn COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe and Vaccines Europe

[3] Europese Commissie, Europees plan voor kankerbestrijding - https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-02/eu_cancer-plan_en_0.pdf

Dit project wordt ondersteund door de Joint Undertaking (JU) van het Innovative Health Initiative onder subsidieovereenkomst nr. 101112053. De JU ontvangt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie en de lifescience industrieën die worden vertegenwoordigd door COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe en Vaccines Europe.

IMAGIO wordt gefinancierd door de Europese Unie, de particuliere leden en de bijdragende partners van de gemeenschappelijke onderneming IHI. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van bovengenoemde partijen. Geen van de bovengenoemde partijen kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 1,6 miljoen IHI-subsidie voor verbetering behandeling leverkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!