Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten

NWO heeft 102 wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) Vidi-financiering van in totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

De wetenschappers die een toewijzing hebben ontvangen gaan onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen. Zo gaat één onderzoek over het classificeren van wiskundige objecten zoals verzamelingen, vormen en functies door gebruik van invarianten, die zoals een streepjescode de fundamentele kenmerken van een object beschrijven. Een ander onderzoek behelst ‘feitenpolarisatie’ - het fenomeen waarin de perceptie van de werkelijkheid van linkse en rechtse kiezers afhankelijk is van hun stemrichting. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar nieuwe methoden om donornieren langer te kunnen bewaren en hoe drijvende zonneparken zo optimaal mogelijk ontworpen kunnen worden.

Dit is slechts een kleine greep uit de vernieuwende Vidi-onderzoeken die deze ronde toegewezen zijn.

Bekijk de Vidi-laureaten van 2023

De Vidi wordt jaarlijks door NWO toegekend. Van de 829 aanvragen zijn er 102 gehonoreerd. Van de 829 aanvragen zijn er 432 door mannen, 378 door vrouwen en 19 genderneutraal ingediend. In totaal zijn er 102 Vidi-beurzen toegekend; 52 aan mannelijke kandidaten en 50 aan vrouwelijke kandidaten. 

Voor verdere informatie kijk hier.

Bron: NWO