Het plaatsen van transprostatische implantaten wordt veelal uitgevoerd onder algehele anesthesie of sedatie
Het is mogelijk om transprostatische implantaten onder lokale anesthesie te plaatsen bij patiënten met een vergrote prostaat. Dit zonder de kwaliteit van de behandeling te verminderen. Dat concludeert dr. Olaf Vrooman, Uroloog in Rijnstate Clinics. Deze behandelwijze verlaagt de kosten. Doordat de behandeling poliklinisch wordt uitgevoerd hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van de schaarse OK- en sedatiecapaciteit. Dr. Vrooman presenteerde zijn praktijkresultaten op de NVU Najaarsvergadering op 5 november.
30% van de mannen van 50 jaar of ouder heeft last van plasklachten. Vaak wordt dit veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting (BPH). Naast de traditionele chirurgische ingrepen en medicatie, zijn er ook andere relatief nieuwe behandelmethoden. Eén daarvan is de UroLift-behandeling, waarbij transprostatische implantaten geplaatst worden die de druk op de urethra verlichten. Rijnstate Clinics is één van de zes ziekenhuizen in Nederland die deze behandelmethode aanbiedt.
Het plaatsen van transprostatische implantaten wordt veelal uitgevoerd onder algehele anesthesie of sedatie. Door de toegenomen druk op de OK-faciliteiten besloot uroloog dr. Vrooman te onderzoeken of deze behandelmethode ook onder lokale anesthesie uitgevoerd kon worden.
Resultaten positief
Dr. Vrooman behandelde 29 patiënten tussen 3 november 2020 en 1 juni 2021. 93% van de patiënten werd dezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen. Slechts twee patiënten moesten langer blijven vanwege hematurie. Bij vier patiënten (14%) werd een katheter geplaatst. Drie maanden na de behandeling zijn de Internationale Prostaat Symptoom Score (IPSS) en Quality of Life Index (QoL) bij 19 patiënten opnieuw vastgesteld. De IPSS, die de ernst van de klachten kwantificeert, toonde na de behandeling een significante verbetering. Daarnaast toonde de QoL-index een significante toename.1 Deze index geeft inzicht in de invloed van de klachten op de levenskwaliteit van de patiënt.
Lagere kosten en efficiëntere inzet capaciteit
“Deze innovatieve behandelwijze heeft voordelen voor zowel het ziekenhuis als de patiënt”, aldus dr. Olaf Vrooman. “De patiënt wordt met dezelfde hoge kwaliteitsstandaard behandeld en ervaart snel verlichting van de klachten. Door de lokale anesthesie mag de patiënt bijna altijd kort na de behandeling weer naar huis. Dit maakt deze methode nog minder invasief dan behandeling onder algehele anesthesie of sedatie. Ook voor het ziekenhuis is het interessant omdat ze de kosten van de behandeling kunnen verlagen en de zorgcapaciteit efficiënter in kunnen zetten. Zeker nu, met de overbelaste IC’s door corona, is dat laatste een belangrijk voordeel.”
UroLift-systeem
De patiënten zijn behandeld met het UroLift-systeem. Door het plaatsen van transprostatische implantaten wordt het vergrote prostaatweefsel opgetild en opzij gehouden. Hierdoor wordt de urethra niet langer geblokkeerd. De behandeling is minimaal invasief, er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden. Het weefsel hoeft ook niet verhit of verwijderd te worden. Het UroLift-systeem is de enige vooraanstaande behandeling voor BPH die geen invloed heeft op de zaadlozing, zo blijkt uit onderzoek naar de behandeling.