In het Erasmus MC vinden jaarlijks veel complexe operaties plaats

Het Erasmus MC opent een internationaal centrum voor complexe operaties aan de kleinste bloedvaten in het lichaam. Neurochirurgen, oogartsen, plastisch chirurgen, maar ook kno-artsen en vaatchirurgen die deze operaties doen, slaan de handen ineen om ervoor te zorgen dat patiënten voor ingewikkelde ingrepen in de beste handen zijn.

In het Erasmus MC vinden jaarlijks veel complexe operaties plaats. Een voorbeeld is de operatie aan de arterioveneuze malformatie. Het is één van de vele ingewikkelde, zeldzame operaties waarvoor veel kunde, behendigheid en expertise van artsen nodig is, volgens neurochirurg Victor Volovici. Hij is één van de initiatiefnemers van het nieuwe centrum.  

Vaardigheden
Hoe leren artsen minuscuul opereren onder een microscoop op een snelle en effectieve manier en hoe behouden ze hun vaardigheden? ‘Enerzijds door vaak dezelfde handelingen te doen, anderzijds door de kunst bij elkaar af te kijken, zowel nationaal als internationaal’, vertelt Volovici.

Wedstrijd
‘Maar daarmee alleen komen we er niet’, stelt de neurochirurg. Volovici vergelijkt een operatie met een wedstrijd, waarvoor veel getraind moet worden om het beste resultaat te behalen. ‘Maar de training kan niet de wedstrijd zijn, dat moet anders’, aldus de neurochirurg. 
Pleidooi

Volovici pleit voor meer aandacht voor het opleidingsproces en onderzoek naar het meest effectieve trainingsprogramma. ‘Er zijn maar een paar centra in de wereld die hiernaar kijken, terwijl er steeds meer mogelijk is met nieuwe technieken en technologieën’.

Onderzoek
Opleiding en behouden van vaardigheden zijn doelen van het centrum, maar er is meer. Via het centrum wil Volovici ook meer onderzoek doen naar complexe aandoeningen en operatietechnieken. En zorg concentreren voor patiënten die een complexe ingreep nodig hebben.

Expertise
Door een centrum te openen in Rotterdam, waar het verbeteren van microvasculaire technieken centraal staat, verwacht Volovici expertise te bundelen in Nederland en verder te verspreiden in Europa.

Lees meer over de operatie aan de arterioveneuze malformatie van Tom van Vliet op Amazing Erasmus MC of kijk voor meer informatie op de website van het centrum voor complexe microvasculaire chirurgie.

Bron: Erasmus MC