(advertentie)

Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland

Sanquin Bloedbank is deze weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

We roepen donors die vrij zijn van klachten én een oproep gehad hebben dan ook nadrukkelijk op om aankomende week te komen geven op een van onze afnamelocaties. 

Gezondheid
Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. 
• Ben je opgeroepen en gezond? Doe de donortest om te checken of je veilig kunt geven. 
• Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.
• Het coronavirus is niet via bloed overdraagbaar. Mocht iemand besmet zijn zonder verschijnselen te vertonen, dan is die donor niet besmettelijk.

Onderzoek naar immuniteit
Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland. Daarvoor worden de bloeddonaties gebruikt die gedurende een week worden uitgevoerd. 

Dankzij de grote hoeveelheid donaties die we gebruiken, is de test accuraat genoeg om correcte uitslagen te geven over hoe immuniteit over de steekproef verloopt. Maar dat werkt alleen op grote aantallen. Op individueel niveau is de test niet accuraat genoeg, waardoor er geen persoonlijke, betrouwbare testuitslag te geven is. De test heeft dus een sterke wetenschappelijke basis, maar geen diagnostische. 

De resultaten op de test worden ook anoniem gemaakt, zoals vereist voor een wetenschappelijk onderzoek, en zullen niet terug te voeren zijn op de individuele donor.

Plasmadonors
Op dit moment schort men de plasmadonaties op, om ruimte op de afnamelocaties te maken voor bloeddonaties. Ze willen de ruimte tussen donors vergroten en hebben daarom minder capaciteit. Zodra het weer mogelijk is, worden plasmadonors opnieuw opgeroepen voor een afspraak.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Sanquin
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sanquin.nl/artikelen/nieuwsberichten/2020/01/coronavirus-en-bloed-geven
Originele titel: De bloedbank blijft open
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-03-19

Relevante artikelen ...

BCG-vaccin alleen beschikbaar voor tuberculosebestrijding en onderzoek Een aantal ziekenhuizen gaat onderzoeken of het vaccin daadwerkelijk dit effect heeft De afgelopen dagen is de vraag naar het zogeheten BCG Bacille... Ziekenhuis Sat, 21 Mar 2020, 09:49:39
Voor het eerst dubbele handtransplantatie toegepast in Nederland De patiënte, die door een ernstige ziekte haar gehele linkerhand en een groot deel van haar rechterhand was kwijtgeraakt, gaat nu een lange herstelper... Ziekenhuis Wed, 10 Jul 2019, 10:18:19
Behandeling op maat nodig bij stamceltransplantatie Voor kinderen met een ernstige stofwisselingsziekte, immuundeficiëntie of leukemie is een stamceltransplantatie soms de enige mogelijkheid tot genezin... Ziekenhuis Wed, 03 Apr 2019, 12:00:31
Geen nut om preventief een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) te plaatsen Het apparaatje voorkomt niet dat patiënten vroegtijdig overlijden Het heeft geen nut om preventief een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD... Ziekenhuis Mon, 18 Mar 2019, 14:55:26
Meer levertransplantaties in het UMCG Deze toename van liefst 20 procent  is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik van normotherme machine preservatie van donorlevers, die ... Ziekenhuis Tue, 15 Jan 2019, 16:12:43
Stijging aantal orgaan- en weefseltransplantaties Maar er is nog steeds een wachtlijst ! In 2018 zijn in Nederland 815 orgaantransplantaties geweest en ruim 4000 patiënten geholpen met gedoneerd weef... Ziekenhuis Mon, 14 Jan 2019, 14:50:09

(advertentie)