Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland

Sanquin Bloedbank is deze weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

We roepen donors die vrij zijn van klachten én een oproep gehad hebben dan ook nadrukkelijk op om aankomende week te komen geven op een van onze afnamelocaties. 

Gezondheid
Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. 
• Ben je opgeroepen en gezond? Doe de donortest om te checken of je veilig kunt geven. 
• Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.
• Het coronavirus is niet via bloed overdraagbaar. Mocht iemand besmet zijn zonder verschijnselen te vertonen, dan is die donor niet besmettelijk.

Onderzoek naar immuniteit
Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland. Daarvoor worden de bloeddonaties gebruikt die gedurende een week worden uitgevoerd. 

Dankzij de grote hoeveelheid donaties die we gebruiken, is de test accuraat genoeg om correcte uitslagen te geven over hoe immuniteit over de steekproef verloopt. Maar dat werkt alleen op grote aantallen. Op individueel niveau is de test niet accuraat genoeg, waardoor er geen persoonlijke, betrouwbare testuitslag te geven is. De test heeft dus een sterke wetenschappelijke basis, maar geen diagnostische. 

De resultaten op de test worden ook anoniem gemaakt, zoals vereist voor een wetenschappelijk onderzoek, en zullen niet terug te voeren zijn op de individuele donor.

Plasmadonors
Op dit moment schort men de plasmadonaties op, om ruimte op de afnamelocaties te maken voor bloeddonaties. Ze willen de ruimte tussen donors vergroten en hebben daarom minder capaciteit. Zodra het weer mogelijk is, worden plasmadonors opnieuw opgeroepen voor een afspraak.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Sanquin
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sanquin.nl/artikelen/nieuwsberichten/2020/01/coronavirus-en-bloed-geven
Originele titel: De bloedbank blijft open
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-03-19

Relevante artikelen ...

Bij onderzoek RS-virus moet patiënt meer betrokken worden RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname bij zuigelingen Het RS-virus is één van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij jong... Ziekenhuis Wed, 11 May 2022, 19:55:27
LUMC stelt als eerste schistosomiasis antigeentest beschikbaar voor patiënten Schistosomiasis, wel Bilharzia genoemd, is een tropische ziekte die ontstaat door een parasitaire worminfectie Het Leids Universitair Medisch Centrum... Ziekenhuis Mon, 31 Jan 2022, 13:35:53
Subsidie voor onderzoek betere behandeling COVID-19-schade Het gaat om onderzoek naar hartschade na een corona-infectie, onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 Het UMC Utrecht ontvangt f... Ziekenhuis Fri, 10 Sep 2021, 14:17:11
Speciale polikliniek voor kinderen met langdurige klachten na covid-19 Op deze eerste postcovid poli voor kinderen in Nederland is zorg van verschillende specialismen gebundeld achter één loket Het Emma Kinderziekenhuis ... Ziekenhuis Sun, 16 May 2021, 07:16:30
Eerste succesvolle DCD-hartdonaties (Heart-in-a-box) in Nederland Dankzij nieuwe techniek meer hartpatiënten op de wachtlijst geholpen  Artsen van het Erasmus MC, UMC Utrecht en UMC Groningen hebben de eerste D... Ziekenhuis Wed, 05 May 2021, 14:43:57
Nederlandse stamcelgentherapie toegediend aan patiënten De therapie kan een uitkomst bieden voor patiënten uit heel Europa Onderzoekers en artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ... Ziekenhuis Mon, 19 Apr 2021, 08:36:49

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com