(advertentie)

Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland

Sanquin Bloedbank is deze weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

We roepen donors die vrij zijn van klachten én een oproep gehad hebben dan ook nadrukkelijk op om aankomende week te komen geven op een van onze afnamelocaties. 

Gezondheid
Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. 
• Ben je opgeroepen en gezond? Doe de donortest om te checken of je veilig kunt geven. 
• Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.
• Het coronavirus is niet via bloed overdraagbaar. Mocht iemand besmet zijn zonder verschijnselen te vertonen, dan is die donor niet besmettelijk.

Onderzoek naar immuniteit
Sanquin gaat onderzoek doen naar de verspreiding de immuniteit tegen corona in Nederland. Daarvoor worden de bloeddonaties gebruikt die gedurende een week worden uitgevoerd. 

Dankzij de grote hoeveelheid donaties die we gebruiken, is de test accuraat genoeg om correcte uitslagen te geven over hoe immuniteit over de steekproef verloopt. Maar dat werkt alleen op grote aantallen. Op individueel niveau is de test niet accuraat genoeg, waardoor er geen persoonlijke, betrouwbare testuitslag te geven is. De test heeft dus een sterke wetenschappelijke basis, maar geen diagnostische. 

De resultaten op de test worden ook anoniem gemaakt, zoals vereist voor een wetenschappelijk onderzoek, en zullen niet terug te voeren zijn op de individuele donor.

Plasmadonors
Op dit moment schort men de plasmadonaties op, om ruimte op de afnamelocaties te maken voor bloeddonaties. Ze willen de ruimte tussen donors vergroten en hebben daarom minder capaciteit. Zodra het weer mogelijk is, worden plasmadonors opnieuw opgeroepen voor een afspraak.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Sanquin
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sanquin.nl/artikelen/nieuwsberichten/2020/01/coronavirus-en-bloed-geven
Originele titel: De bloedbank blijft open
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-03-19

Relevante artikelen ...

Immunotherapie werkt beter door medicatie tegen tumorbloedvaten We zagen al in 1996 in het laboratorium dat immunotherapie beter werkt gecombineerd met medicatie tegen de bloedvaten van tumoren Onderzoekers van Am... Ziekenhuis Mon, 12 Apr 2021, 15:23:12
Één operatie genoeg voor huidreconstructie ? Een patiënt met een ernstig huiddefect, zoals een brandwond of bacteriële infectie, kan in aanmerking komen voor huidreconstructie Bij patiënten die ... Ziekenhuis Tue, 23 Mar 2021, 14:56:51
Vaker een longontsteking dan gedacht door de Staphylococcus aureus bacterie Zo’n 25 tot 30 procent van de gezonde mensen draagt S. aureus op de huid of in de luchtwegen, vaak zonder dit te merken Het komt vaker voor dan gedac... Ziekenhuis Wed, 07 Oct 2020, 10:25:07
Coronapatiënten met ernstig zuurstofgebrek lijken behandelbaar Het snel ‘vollopen’ van de longen (longoedeem) is een kenmerk van een ernstige infectie met SARS-CoV-2 Coronapatiënten met ernstig zuurstofgebrek rea... Ziekenhuis Tue, 18 Aug 2020, 12:11:26
Bij opname blijken COVID-patiënten vaak al eigen antistoffen te hebben De ConCOVID-studie is daarom tijdelijk gepauzeerd Ernstig zieke COVID-patiënten blijken op de dag van ziekenhuisopname vaak al zelf antistoffen aan t... Ziekenhuis Tue, 07 Jul 2020, 09:59:10
Veel antistoffen gemeten bij ziekenhuispersoneel Bloed getest van zowel bij besmette als niet-besmette medewerkers van het Maastricht UMC+ Bij 13 procent van de onderzochte medewerkers van het Maast... Ziekenhuis Mon, 15 Jun 2020, 10:34:37