Het is uniek in Nederland dat menselijk hartweefsel ‘doorleeft’ in het laboratorium

Onderzoekers van het Erasmus MC kunnen plakjes menselijk hartweefsel in het laboratorium meerdere maanden in leven houden. Dit biedt de mogelijkheid om in de toekomst patient-specifieke behandelingen te testen en bijvoorbeeld vroege afstoting van een donorhart te voorspellen.

Het is uniek in Nederland dat menselijk hartweefsel ‘doorleeft’ in het laboratorium. De onderzoekers werken met restweefsel van hartoperaties, zoals een transplantatie of plaatsing van een steunhart. Dat kan zowel weefsel zijn van een hartkamer als van een boezem. Weefsel dat normaal gesproken in de prullenbak zou belanden. In plaats daarvan sluiten de onderzoekers het aan op een ingenieus systeem met electrodes en precies de juiste omstandigheden qua voedingsstoffen en zuurstof. Wat je dan krijgt is een levend, kloppend plakje hartweefsel van 1 vierkante centimeter groot en 300 micrometer dik, waarvan de 3D-configuratie intact is. De opstelling is nu een half jaar operationeel en de enige in Nederland.

Medicijnen toevoegen
De onderzoekers gebruiken het levende hartweefsel om nauwkeuriger in beeld te krijgen hoe cellen onderling communiceren en hoe hartfalen en hartritmestoornissen kunnen worden behandeld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe medicijnen toevoegen aan de plakjes hartfweefsel en heel precies meten wat het middel doet met de hartfunctie. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot meer gepersonaliseerde behandelingen, waarbij een behandeling of medicatie eerst wordt toegepast op het levende stukje weefsel dat eerder van een patiënt werd afgenomen.

In de toekomst kan het model ook worden gebruikt om een donorhart buiten het lichaam de gaten te houden. Tijdens de transplantatie wordt dan een stukje van het donorhart afgenomen en in de bioreactor in leven gehouden. Op die manier kunnen artsen al vroeg tekenen van afstoting oppikken en aan de bel trekken voordat de patiënt klachten krijgt.

Het onderzoekslab genaamd het Translational Cardiothoracic Surgery Reserach Lab staat onder leiding van harttransplantatiechirurg dr. Yannick Taverne van het Erasmus MC en is onderdeel van het wetenschappelijke programma Medical Delta Cardiac Arrythmia Lab .

Het onderzoek van Taverne richt zich met name op de koppeling tussen elektrische signalen van het hart en de daarop volgende samentrekking. Bij patiënten met hartfalen is de koppeling vaak verstoord. Met de nieuwe opstellen is in realtime te meten hoe de contractie verloopt en hoe dit verandert bij bepaalde handelingen, zoals het hartweefsel sneller laten kloppen of het geven van minder zuurstof. Daarmee hopen de onderzoekers beter inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van hartritmestoornissen, en hopen zij mogelijke defecten op te sporen die hartfalen of hartritmestoornissen veroorzaken.

Naast menselijk hartweefsel, staat in het lab ook een opstelling om harten van geslachte varkens weer te op te starten. Ook van dit weefsel kunnen de onderzoekers kloppende plakjes maken, tevens als enigen in Nederland. Varkensharten komen vrijwel geheel overeen met mensenharten. Taverne probeert de contractie van deze kloppende varkensharten te verbeteren door eventueel trauma of defecten op te sporen en te herstellen. Vervolgens kunnen verdere analyses plaatsvinden terwijl de hartplakjes langere tijd verder blijven kloppen. Deze kennis kan worden toegepast om menselijke donorharten te ‘pimpen’ voor transplantatie.

De onderzoekers verwachten volgend jaar de eerste wetenschappelijke publicaties.

Samenwerking
Het onderzoek, onder leiding van dr. Yannick Taverne, wordt uitgevoerd door promovendi Jorik Amesz en Mathijs van Schie en geneeskundestudent Sanne Langmuur. Zij werken nauw samen met elektrofysioloog prof. Natasja de Groot en hartfalen-cardioloog dr. Olivier Manintveld. Speciale dank gaat uit naar Dwight Dumay, Martijn Heeren (beiden klinische perfusie) en Vera Tiggeloven voor hun bijdrage aan het lab.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://amazingerasmusmc.nl/actueel/menselijk-hartweefsel-klopt-door-in-laboratorium/
Originele titel: Menselijk hartweefsel klopt door in laboratorium
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2021-08-08

Relevante artikelen ...

Na covid veilig en tijdig uit isolatie Onderzoekers van Erasmus MC ontwikkelen een beslishulp, een algoritme, om covid-patiënten niet onnodig lang in isolatie IC opgenomen te houden De t... Ziekenhuis Fri, 10 Sep 2021, 13:05:46
Op de Dag van de Geboorte aandacht voor vroeggeboorte Dagelijks krijgen gemiddeld 50 ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje Het fonds Strong Babies vraagt op de Nati... Ziekenhuis Thu, 09 Sep 2021, 11:58:30
Subsidie voor onderzoek naar de besmettelijkheid van COVID-19 patiënten De doorstroming van COVID-19 patiënten is essentieel Maastricht UMC+ en Zuyderland Medisch Centrum hebben gezamenlijk een subsidie van ruim €320.000 ... Ziekenhuis Wed, 01 Sep 2021, 12:09:03
Monoklonaal antilichaam tegen Covid-19 ingezet Monoklonale antistoffen zijn krachtige antistoffen die in het laboratorium worden gemaakt In het Erasmus MC werden onlangs de eerste Covid-patiënten ... Ziekenhuis Wed, 28 Jul 2021, 10:09:56
Trial gestart voor kinderen met onbehandelbare epilepsie Met een elektrische draad worden stroomschokjes afgegeven om epileptische aanvallen te voorkomen Neurochirurg in opleiding Oscar Eelkman Rooda is een... Ziekenhuis Fri, 25 Jun 2021, 11:57:45
Migrantenpoli heeft aandacht voor cultuur De migrantenpoli van het Alzheimercentrum Erasmus MC is speciaal ingericht voor mensen met een migratieachtergrond De migrantenpoli van het Alzheimer... Ziekenhuis Sat, 12 Jun 2021, 12:39:02