Vitamine K-tekort aangedragen als een mogelijke oorzaak voor vaatverkalking en hoge vaatstijfheid

Inname van vitamine K-supplementen is zinvol voor niertransplantatiepatiënten met een vitamine K-tekort. Het kan ertoe leiden dat de toename van vaatstijfheid bij deze patiënten wordt geremd. Dit blijkt uit onderzoek van Coby Eelderink, Daan Kremer en Charlotte te Velde-Keyzer van de afdeling nefrologie van het UMCG.

De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Transplantation.

Door verbeteringen in de chirurgische technieken, anesthesie, en medicatie tegen afstoting rondom niertransplantatie, zijn de korte termijn uitkomsten na niertransplantatie ontzettend goed. Patiënten herstellen vaak goed na de transplantatie, en hun nieuwe nier gaat vaak jaren tot tientallen jaren mee. Er is daarom steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven en uitkomsten langer na de niertransplantatie. Helaas ervaren deze patiënten na hun niertransplantatie vaak hart- en vaatziekten, door veel vaatverkalking en een hoge vaatstijfheid. Tot nu toe is er geen behandeling die deze vaatverkalking en vaatstijfheid na niertransplantatie kan remmen.

Vitamine K-tekort bij niertransplantatiepatiënten
De laatste jaren is op basis van eerder onderzoek vitamine K-tekort aangedragen als een mogelijke oorzaak voor vaatverkalking en hoge vaatstijfheid. Vitamine K krijgen we vooral binnen via onze voeding, en zit bijvoorbeeld in groene groenten, vlees en gefermenteerde sojabonen. Vitamine K-tekort komt veel voor bij niertransplantatiepatiënten – veel vaker dan in de algemene bevolking. Dat vitamine K een belangrijke rol speelt in het voorkomen van vaatverkalking en vaatstijfheid werd al gesuggereerd in dierstudies en in menselijke studies, maar er was nog geen bewijs dat het geven van vitamine K-supplementen zinvol is na niertransplantatie.

Vitamine K remt vaatstijfheid
Nieuw onderzoek door onder andere Coby Eelderink, Daan Kremer en Charlotte te Velde-Keyzer uit het UMCG laat zien dat inname van vitamine K-supplementen bij niertransplantatiepatiënten met een vitamine K-tekort, inderdaad toename van vaatstijfheid kan remmen. Er waren geen directe effecten zichtbaar op verkalkingsprocessen in het lichaam; mogelijk moeten patiënten langer vitamine K slikken om deze effecten te kunnen zien. Deze mooie resultaten bieden nieuwe perspectieven op het verbeteren van de hart-en-vaatgezondheid van niertransplantatiepatiënten.

Dit onderzoek is tot stand gekomen op basis van eerdere metingen binnen de TransplantLines-studie van het UMCG, en is ondersteund door de Nierstichting en Vitals Voedingssupplementen BV. 

Bron: UMCG /  Joost Wessels


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!