Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. Chronisch brandend maagzuur door overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. De Maag Lever Darm Stichting roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl. Mariël Croon, directeur-bestuurder Maag Lever Darm Stichting: ''De cijfers zijn alarmerend. Momenteel is het moeilijk om slokdarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. We willen hiernaar meer onderzoek mogelijk maken in de hoop dat we de sterfte aan slokdarmkanker kunnen terugdringen. Preventie is natuurlijk nog beter.'' 

Nederlandse vrouwen krijgen, na Ierland en het Verenigd Koninkrijk, ook vaker dan de rest van Europa de diagnose slokdarmkanker. Dit blijkt uit cijfers van European Cancer Information System (ECIS). In totaal kregen in 2022 in Nederland 2.675 mensen de diagnose slokdarmkanker, hiervan waren 1.955 man en 720 vrouw. Truus Slinger (70), ervaringsdeskundige: “In 2022 kreeg ik de diagnose en ging ik een zwaar behandeltraject in. In het ziekenhuis tref ik regelmatig drukke wachtkamers, dan realiseer ik mij hoeveel mensen met deze ziekte te maken krijgen. Ik ben dankbaar dat ik er nog ben, maar het was een heel zwaar traject. Ik ben door de behandeling heel ziek geworden. ”  

Er zijn verschillende factoren bekend die het risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Leefstijl heeft een grote invloed. Zo vergroten overgewicht, ongezonde en eenzijdige voeding, roken en een hoge alcoholinname de kans op slokdarmkanker. 

Judith Honing, MDL-arts van Truus Slinger bij Erasmus MC: ‘‘Overgewicht kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang te veel wordt blootgesteld aan maagzuur kunnen verandering van het weefsel in de slokdarm krijgen. Dit vergroot het risico op slokdarmkanker.'' 

Bij slokdarmkanker is 24% van de mensen 5 jaar na het stellen van de diagnose nog in leven. Voor 41% van de mensen die de diagnose krijgt is de kanker al in stadium 4, deze mensen hebben maar een overlevingskans van 3%. Stadium 4 houdt in dat de tumor al uitgezaaid en moeilijk te behandelen is. Het feit dat slokdarmkanker pas laat klachten geeft speelt hierin een grote rol, dit verkleint de kans op een goede behandeling en overleving.  

Rol MLDS  
Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. Meer bewustwording, vroege opsporing en een betere kwaliteit van leven. Daar zetten we ons samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag vol overgave voor in. De Maag Lever Darm Stichting investeert jaarlijks ruim 1 miljoen aan veelbelovende onderzoeken. Eén van de thema’s waar onderzoek naar gedaan wordt is slokdarmkanker. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijke opsporing van voorstadia van slokdarmkanker. Bij vroege opsporing wordt kanker mogelijk voorkomen en zijn de vooruitzichten voor de patiënt beter. Meer weten over je slokdarm? Maak dan onze slokdarmtest

Bron: Maag Lever Darm Stichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maag Lever Darm Stichting
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maag Lever Darm Stichting
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!