Omvangrijk onderzoeksprogramma naar psilocybine met €6,5 miljoen door de Europese Unie ondersteund

De Europese Unie (EU) maakte woensdag 24 januari bekend een omvangrijk onderzoeksprogramma naar psilocybine te ondersteunen met €6,5 miljoen. Robert Schoevers leidt deze grote internationale studie. Deze richt zich op patiënten met de chronische longziekte COPD, MS, de spierziekte ALS en atypische Parkinson.

Zeer selecte groep COPD-patiënten
In het UMCG vindt het onderzoek naar COPD-patiënten plaats. De eerste behandelingen met psilocybine voor patiënten starten in 2025 en duren dan twee jaar. Dit zijn strikt geselecteerde COPD-patiënten met ernstige psychische problemen, die samenhangen met hun lichamelijke klachten. De COPD-patiënten doen mee vanuit de afdeling Longziekten van het UMCG. Andere patiënten kunnen helaas niet mee doen aan het onderzoek. 

Vaak depressie en angst bij ongeneeslijke ziekte
De impact van ongeneeslijke ziekten als COPD, MS, ALS en Parkinson is groot. Robert Schoevers: ‘Het heeft grote gevolgen voor iemands fysieke, emotionele, sociale en spirituele welbevinden. Dit zowel voor de patiënt zelf als voor de mensen in diens omgeving. Het verandert iemands levensperspectief.’ De ziekte kan leiden tot persoonlijke groei, maar ook tot ernstige psychische nood. Depressie en angst komt bij een aanzienlijk deel van deze patiënten voor. Schoevers: ‘Verlies van hoop en betekenis zorgt voor allerlei emoties. Het kan er toe leiden dat mensen niet meer in staat zijn om zich te verenigen met hun ziekte. Of ze kunnen niet meer goed rouwen en dat delen met hun dierbaren. Eigen blokkades, maar ook gevoelens van schuld of schaamte, kunnen daarbij een rol spelen.’ 

Nieuwe behandelingen noodzakelijk
Bestaande behandelmethoden voor depressie en angst schieten vaak tekort voor deze palliatieve patiënten. Dit benadrukt de noodzaak van het vinden van nieuwe en effectieve behandelingen zoals psilocybinetherapie. Deze behandeling gebeurt in een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten. Tijdens de behandeling met psilocybine ondergaan deelnemers twee therapiesessies. Iedere sessie duurt 6-8 uur. Hierbij krijgen zij willekeurig psilocybine of een placebo toegediend. Er zijn telkens twee behandelaars aanwezig tijdens de sessies. Na de sessies met psilocybine vinden er ook meerdere integratiesessies plaats. Deze helpen de patiënt om de ervaringen met psilocybine te integreren in het dagelijks leven.

Veelbelovende resultaten bij eerdere studies
‘We zijn benieuwd of we hiermee het lijden van deze patiënten kunnen verlichten’, geeft Robert Schoevers aan. In de afgelopen jaren is er steeds meer erkenning gekomen voor de behandeling met psychedelica bij patiënten wanneer alternatieve behandelingen niet effectief zijn. Schoevers: ‘Recent onderzoek naar het effect van psychedelica bij mensen met kanker gaf bijvoorbeeld veelbelovende resultaten tegen hun depressie en spirituele nood. Het pakt niet alleen de symptomen aan. Het bevordert ook het geestelijk welzijn en de kwaliteit van leven bij palliatieve patiënten.’

Ook langetermijn welzijn onderzoeken
De studie wordt volledig gefinancierd door Horizon Europe, het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Schoevers: ‘Ik ben zeer verheugd dat de EU dit ambitieuze onderzoek en samenwerkingsverband mogelijk maakt. We richten ons daardoor niet alleen op directe klinische effecten. We kunnen ook onderzoek doen naar het langdurig welzijn van patiënten én hun families na het behandeltraject.’ 
 
Internationale studie
De PsyPal-studie is een samenwerking tussen 19 Europese organisaties uit 9 verschillende landen. Er doet een breed scala aan specialisten aan mee, waaronder niet alleen psychiaters, andere medisch specialisten, psychologen en psychotherapeuten, maar ook onderzoekers, deskundigen in spirituele zorg, en vertegenwoordigers van patiënten en familieleden. Het onderzoek zal vier jaar duren.

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Joost Wessels
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verminderen psychedelica psychisch leed van palliatieve COPD-patiënten?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!