(advertentie)

Alcoholconsumptie is ook een maatschappelijk probleem

Het wordt tijd dat alcohol net zo hard ontmoedigd wordt als roken. Dat zei hoogleraar Keel-Neus-Oorheelkunde Jeroen Jansen tijdens zijn oratie op 18 oktober 2019. Alcoholconsumptie is volgens hem niet alleen een belangrijke oorzaak van hoofd-halskanker, maar ook een maatschappelijk probleem.

“Alcohol drinken zit erg diep in onze cultuur, terwijl het heel veel schade veroorzaakt. Naast roken, is alcohol een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hoofd-halskanker. Als academisch ziekenhuis en universiteit moeten we daarom het goede voorbeeld geven bij het ontmoedigen van alcoholgebruik. Dan denk ik bijvoorbeeld aan programma’s die patiënten met hoofd-halskanker helpen om te stoppen met drinken”, aldus de in januari aangestelde hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde, in het bijzonder hoofd-hals- en schedelbasisoncologie.

Jansen pleit niet voor volledige drooglegging, maar hoopt dat alcohol drinken minder als een vanzelfsprekendheid wordt gezien. “Alcohol moet het nieuwe roken worden. Het moet voor jongeren stoerder zijn om op zondagochtend te gaan voetballen, dan op zaterdagavond tot laat te gaan drinken.” Zelf gaf hij het goede voorbeeld door zijn oratieborrel alcoholvrij te maken. 

Hoofdhals-oncologie verder specialiseren
Jansen sprak zich in zijn oratie ook uit voor verdergaande specialisatie van de hoofdhals-oncologie. “Bij de algemene KNO zijn artsen gespecialiseerd in een bepaald gedeelte van het lichaam, zoals het oor, of het neus- of keelgebied. In de hoofdhals-oncologie valt dat onderscheid ineens weg: wij behandelen tumoren in het hele hoofd-halsgebied”, legt hij uit. Dat zou hij graag anders zien. “Alleen al over speekselkliertumoren zijn de afgelopen maand zestig nieuwe wetenschappelijke artikelen verschenen. Dat laat zien, dat het bijna onmogelijk is om je kennis op peil te houden van de gehele hoofdhals-oncologie. Door binnen de hoofdhals-oncologie ook te specialiseren, wordt de zorg beter. Specialisten kunnen hun kennis makkelijker op peil houden en die ook inzetten voor de niet-oncologische gevolgen van de kanker, zoals stemproblemen.” 

Lees voor meer informatie de gehele oratietekst getiteld ‘Tot hier en verder: over de grenzen van een vakgebied’.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Oktober/oratie-jeroen-jansen-roken/
Originele titel: ‘Alcohol moet het nieuwe roken worden’
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2019-10-23

Relevante artikelen ...

Meer ziekenhuisopnames en doden door toenemend opiaatgebruik Vooral ouderen, vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een slechte gezondheid kregen opiaten voorgeschreven  Het gebruik van opiaten is in Nederl... Acute zorg Wed, 28 Aug 2019, 18:07:30

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com