Het draaiboek treedt in werking als er medisch gezien geen verschil meer kan worden gemaakt tussen patiënten

Dinsdag 16 juni publiceerden de Federatie Medisch Specialisten en artsenfederatie KNMG het Draaiboek ‘Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van Fase 3 stap C in de COVID-19 pandemie’. In dit draaiboek staat welke keuzes artsen moeten maken als er meer patiënten in aanmerking komen voor een IC-opname dan er plekken zijn.

We hopen nooit in een dergelijke situatie terecht te komen, maar áls er tijdens een volgende golf van COVID-19-besmettingen een tekort aan intensive care-bedden ontstaat, moeten er keuzes gemaakt worden op basis van niet-medische criteria. Wanneer er twee IC-bedden zijn en vijf medisch gelijke patiënten: welke keuzes maken we dan? Artsen hebben houvast en ruggensteun nodig als we in deze situatie van schaarste terecht komen.

Zo rechtvaardig mogelijk keuzes maken
Het draaiboek treedt in werking als er medisch gezien geen verschil meer kan worden gemaakt tussen patiënten. Artsen moeten dan kijken naar andere, niet-medische, overwegingen om iemand wel of niet een plek op de IC te geven. ‘Het is belangrijk dat dokters daarbij steun voelen van de maatschappij en de politiek. Uiteindelijk gaat het om de vraag hoe we in een dergelijke extreme situatie zo rechtvaardig mogelijk keuzes maken’, stelt KNMG-voorzitter René Héman.

Open in gesprek
‘Door het draaiboek nu te publiceren en door de transparantie over de inhoud en het proces, geven we artsen, triageteams, de politiek en de samenleving de gelegenheid om open met elkaar te praten over wat er in dit draaiboek staat’, aldus Héman.

Op dinsdagavond 16 juni gaan de Federatie Medisch Specialisten en de KNMG over het draaiboek in gesprek met medisch specialisten tijdens het webinar 'Keuzes IC-opname bij schaarste'. In het nieuwsbericht, dat de KNMG en de Federatie Medisch Specialisten zojuist hebben gepubliceerd, leest u de belangrijkste uitgangspunten en vindt u de link naar het draaiboek.

Lees het nieuwsbericht

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: KNMG
Fotograaf of fotobureau: : RIVM
Bron bij dit artikel: : KNMG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.knmg.nl/actualiteit-opinie/nieuws/nieuwsbericht-corona/publicatie-draaiboek-keuzes-ic-opname-bij-schaarste.htm
Originele titel: Publicatie Draaiboek keuzes ic-opname bij schaarste
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-06-16


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com