Het draaiboek treedt in werking als er medisch gezien geen verschil meer kan worden gemaakt tussen patiënten

Dinsdag 16 juni publiceerden de Federatie Medisch Specialisten en artsenfederatie KNMG het Draaiboek ‘Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van Fase 3 stap C in de COVID-19 pandemie’. In dit draaiboek staat welke keuzes artsen moeten maken als er meer patiënten in aanmerking komen voor een IC-opname dan er plekken zijn.

We hopen nooit in een dergelijke situatie terecht te komen, maar áls er tijdens een volgende golf van COVID-19-besmettingen een tekort aan intensive care-bedden ontstaat, moeten er keuzes gemaakt worden op basis van niet-medische criteria. Wanneer er twee IC-bedden zijn en vijf medisch gelijke patiënten: welke keuzes maken we dan? Artsen hebben houvast en ruggensteun nodig als we in deze situatie van schaarste terecht komen.

Zo rechtvaardig mogelijk keuzes maken
Het draaiboek treedt in werking als er medisch gezien geen verschil meer kan worden gemaakt tussen patiënten. Artsen moeten dan kijken naar andere, niet-medische, overwegingen om iemand wel of niet een plek op de IC te geven. ‘Het is belangrijk dat dokters daarbij steun voelen van de maatschappij en de politiek. Uiteindelijk gaat het om de vraag hoe we in een dergelijke extreme situatie zo rechtvaardig mogelijk keuzes maken’, stelt KNMG-voorzitter René Héman.

Open in gesprek
‘Door het draaiboek nu te publiceren en door de transparantie over de inhoud en het proces, geven we artsen, triageteams, de politiek en de samenleving de gelegenheid om open met elkaar te praten over wat er in dit draaiboek staat’, aldus Héman.

Op dinsdagavond 16 juni gaan de Federatie Medisch Specialisten en de KNMG over het draaiboek in gesprek met medisch specialisten tijdens het webinar 'Keuzes IC-opname bij schaarste'. In het nieuwsbericht, dat de KNMG en de Federatie Medisch Specialisten zojuist hebben gepubliceerd, leest u de belangrijkste uitgangspunten en vindt u de link naar het draaiboek.

Lees het nieuwsbericht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMG
  • Fotograaf of fotobureau: : RIVM
  • Bron bij dit artikel: : KNMG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Publicatie Draaiboek keuzes ic-opname bij schaarste
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!