JAK-remmers zijn medicijnen die het afweersysteem onderdrukken

Patiënten die JAK-remmers gebruiken, hebben een groter risico op een hartinfarct en kanker. Ook hebben zij een hogere kans op ernstige infecties en trombose. Dit blijkt uit een onderzoek waarin JAK-remmers werden vergeleken met TNF-alfa remmers, zoals etanercept en adalimumab. Dit geldt voor patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

JAK-remmers zijn medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Hierdoor verminderen de klachten bij verschillende ontstekingsziektes. JAK-remmers worden gebruikt voor reuma, psoriasis, eczeem of colitis ulcerosa. Het gaat om tofacitinib (Xeljanz), baricitinib (Olumiant), upadacitinib (Rinvoq), filgotinib (Jyseleca) en abrocitinib (Cibinqo).

Eerdere onderzoeken
In eerder onderzoek is al gezien dat patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij het gebruik tofacitinib een groter risico hadden op kanker of een hartinfarct. In een ander onderzoek is gezien dat ook bij baricitinib een verhoogd risico op hartinfarct of trombose ontstaat.

Deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij patiënten met reuma. De resultaten gelden ook voor andere JAK-remmers, ook wanneer deze worden gebruikt voor andere ontstekingsziekten.

Advies
Deze informatie wordt opgenomen in de bijsluiter. Ook zijn artsen en apothekers hierover geïnformeerd. Het advies voor gebruikers van JAK-remmers is om niet te stoppen met het gebruik van deze medicijnen zonder met hun arts of apotheker te overleggen. Ook kunnen zij contact opnemen met hun arts of apotheker als zij vragen hebben.

Lees hier het volledige bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!