In dit onderzoek zijn schattingen gemaakt over het aantal vijftigplussers in Nederland dat met een RS-virusinfectie naar de huisarts gaat

Het RS-virus kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Oók ouderen kunnen ernstig ziek worden van de acute luchtweginfectie die het virus kan veroorzaken. Over de ziektelast die het RS-virus met zich meebrengt onder ouderen in Nederland is weinig bekend mede doordat er niet standaard wordt getest op het RS-virus in de huisartsenpraktijk. In dit onderzoek zijn schattingen gemaakt over het aantal vijftigplussers in Nederland dat met een RS-virusinfectie naar de huisarts gaat. Voor het seizoen 2016/2017 werd dit geschat op 13,3 vijftigplussers per 1.000 ingeschreven vijftigplussers bij de huisartsenpraktijk, voor 2017/2018 op 8,3 en voor 2018/2019 op 9,3. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM.

Omdat klachten van het RS-virus sterk lijken op andere acute luchtweginfecties, zoals griep, is het moeilijk om direct het aantal ouderen met acute luchtweginfecties veroorzaakt door het RS-virus vast te stellen. Daarom is er een schatting gemaakt van het aantal vijftigplussers dat met een infectie met het RS-virus de huisarts bezoekt. Hiervoor is data over het aantal geregistreerde acute luchtweginfecties uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn gecombineerd met virologische data verzameld door de Nivel peilstations en geanalyseerd door het RIVM. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor beleidsmakers en kunnen hen helpen om in de toekomst wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen over het introduceren van preventieve maatregelen.

Geschatte aantal nieuwe RS-virusinfecties onder vijftigplussers wisselt per seizoen
Onder vijftigplussers die ingeschreven stonden bij een huisartsenpraktijk, hadden in het seizoen 2016/2017 naar schatting 13,3 per 1000 personen een infectie met het RS-virus. Een luchtweginfectieseizoen in ons onderzoek loopt van oktober tot halverwege de maand mei (week 40 tot en met week 20). In het seizoen 2017/2018 ging het om 8,3 per 1000 personen en in het seizoen 2018/2019 om 9,3 per 1000 personen. Deze resultaten werden gebruikt om het totaal aantal vijftigplussers in Nederland te schatten dat met een RS-virusinfectie bij de huisarts komt. Deze aantallen worden geschat op 89.100 personen voor seizoen 2016/2017, 56.600 personen voor seizoen 2017/2018 en 64.100 personen voor seizoen 2018/2019.

Meer geschatte nieuwe RS-virusinfecties bij ouderen van 75 jaar en ouder
Onder personen van 75 jaar en ouder die ingeschreven waren bij een huisarts kwamen in de periode 2016-2019 infecties met het RS-virus naar schatting relatief meer voor dan bij personen in de leeftijdsgroep 50 tot 74 jaar. Vijftigplussers met chronische longaandoeningen (astma, COPD) hadden naar schatting ook vaker een nieuwe RS-virusinfectie dan ingeschreven vijftigplussers die diabetes mellitus of een chronische hartziekte hadden.

Over het onderzoek
Voor dit onderzoek werden gegevens gebruikt van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en virologische data van de Nivel peilstations. De geschatte aantal nieuwe RS-virusinfecties onder vijftigplussers zijn afgeleid van het totaal aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie binnen de huisartsenzorg (vanuit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn), gecombineerd met het aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie dat positief testte op het RS-virus (vanuit de Nivel peilstations). Dit onderzoek is gefinancierd door GlaxoSmithKline (GSK) en uitgevoerd in samenwerking met het RIVM. Het RIVM ontving geen financiering voor dit onderzoek.

Bron: Nivel