Maartje Goverde - Afgelopen week kwam het bericht voorbij dat zijn eigen partij tegen Pieter Omtzigt een ‘fluister’(laster)campagne ‘fluister’(laster)campagne heeft gevoerd.

Het verbaasde me niet, want de voortekenen waren luid en duidelijk. Alleen al het feit dat hij afgelopen net niet won in de race om het lijsttrekkerschap, en vervolgens niet alsnog voor die post gevraagd werd toen Hugo de Jonge besloot er vanaf te zien. Hele vreemde ontwikkeling, zeker als je kijkt naar de kernwaarden die het CDA zegt na te streven: democratische waarden op basis van respect, liefde en omzien naar elkaar, tot leven gebracht door gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. In plaats van respect werd het een dolk in de rug, met een sausje van onderdrukking in plaats van democratie. De kernwaarden: ‘crashed & burnt’, zoals men zegt. Maar in tegenstelling wat het lijkt: het gaat niet om het CDA.

Dit gedrag gaat hand en hand met macht; het is in elke grote organisatie en op elke hoek van elke straat te vinden. Vorig jaar nog kwam er een bericht dat er in de Tweede Kamer een angstcultuur heerst, in mijn eigen loopbaan zag ik in elke organisatie verschillende leidinggevende of zelfs teams die het op bepaalde collega’s hadden voorzien, en het is precies dezelfde soort interactie als waarmee kinderen op het schoolplein buitengesloten worden door de rest van de klas. Intimideren en buitensluiten is helaas menselijk, en overal waar er niet heel bewust op gelet wordt, komt het voor.

In onze maatschappij wordt heel veel ‘niet goed opgelet’. We zijn teveel bezig met allerlei andere dingen, met bewijs verzamelen,  bijvoorbeeld, om voor onze rechten op te komen, of juist om die van anderen om zeep te helpen. We zijn zo gefocust op kennis en beargumenteren en digitaliseren en met alles wat aanwijsbaar is dat we vergeten zijn hoe we vanuit onze waarden kunnen leven. Er is geen aandacht voor; kinderen krijgen het lang niet altijd van thuis uit mee, en op school is er geen les in. Ondertussen lopen steeds meer mensen vast in deze maatschappij; zo nam ook voor de coronacrisis het aantal burn-outs onder tieners en twintigers angstvallig snel toe.

Het is logisch dat we zijn afgedwaald; we moesten overleven, nietwaar? En kennis hielp daarbij. Maar nu is het tijd om meer in balans te komen; want niet alleen wordt de wereld er een stuk gezonder van; het is ook meteen een stuk gezelliger. En het mooie van alles? We hebben allemaal de prachtigste eigenschappen in ons. Zelfs die mensen bij het CDA, en de pestkoppen op het schoolplein. We hoeven die eigenschappen alleen maar te activeren.  Laat dat nu net mijn specialisme zijn! Ik ga me daar de komende tijd meer op richten; iets minder blogs en iets meer video’s. Ik hoop je daar te zien. En tot die tijd: laten we er wat gezelligs van maken. Want weet je:

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-03-27
Naam blogger: Maartje Goverde


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com