Dit betekent dat er mensen zijn die met pijn thuis zitten te wachten op wijkverpleging

De wijkverpleging en thuiszorg komen steeds verder in de knel. Schrijnende situaties zijn inmiddels aan de orde van de dag. ‘Het komt steeds vaker voor dat zorgorganisaties de gevraagde zorg niet kunnen leveren. Dit betekent dat er mensen zijn die met pijn thuis zitten te wachten op wijkverpleging. Ook komt het voor dat mensen niet thuis kunnen sterven omdat er geen wijkverpleging is’, aldus ActiZ-bestuurder Jeroen van den Oever in het NOS Radio 1 Journaal op maandagochtend 4 oktober 2021.

Van den Oever lichtte op de radio het openingsverhaal van het Algemeen Dagblad toe met als kop ‘Zorginfarct in thuiszorg’.  In het artikel luidt ActiZ de noodklok over tekortschietende zorg in de thuissituatie. Toenemende vergrijzing, oplopend personeelstekort, bezuinigende zorgverzekeraars, maar ook de inhaalzorg in de ziekenhuizen als gevolg van corona zetten de wijkverpleging steeds verder onder druk. ActiZ-bestuurder Van den Oever is duidelijk; familie en naasten zullen meer betrokken moeten worden om de zorg voor opa of oma te kunnen blijven leveren.

Vakmanschap
‘Als samenleving zullen we een andere weg moeten inslaan om de zorg toekomstbestendig te maken’, zegt Van den Oever. ‘Zorgverzekeraars moeten meer oog hebben voor de lange termijn en gaan investeren in plaats van doorlopend te bezuinigen op de tarieven voor wijkverpleging. Verder kan de inzet van technologische hulpmiddelen helpen. Denk aan een apparaatje dat helpt om steunkousen aan te trekken of een bril die de ogen druppelt na een staaroperatie.’

Zorgzamer
Maar het belangrijkste is dat we de mantelzorg veel grootschaliger gaan organiseren, met hulp van professionele zorgorganisaties, stelt Van den Oever namens ActiZ. ‘Het vakmanschap van wijkverpleegkundigen en medewerkers in de thuiszorg is van onschatbare waarde om de Nederlandse bevolking als geheel zorgzamer te maken. En dat is echt nodig, want door de vergrijzing explodeert de vraag naar zorg.’

Maatschappelijk vraagstuk
ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties is eerder een publiekscampagne gestart om het maatschappelijke vraagstuk van de toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken op de agenda te zetten: www.praatvandaagovermorgen.nl In deze campagne roepen we iedereen in Nederland op in gesprek te gaan over ouder worden.

In aanloop naar het Tweede Kamerdebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg, op 7 oktober 2021, heeft ActiZ een paper rondgestuurd naar de Kamerleden. Hierin roept ActiZ op om de urgentie van het arbeidstekort te erkennen en de gepresenteerde aanbevelingen uit te voeren. 

Direct naar paper arbeidsmarktbeleid in de Zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nijpende situatie wijkverpleging door personeelstekort
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!