Keuze om te wisselen nog steeds vooral gebaseerd op prijs, niet op kwaliteit

In 2024 geeft 9% van de verzekerden in Nederland aan te zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Net als in voorgaande jaren is ontevredenheid over de hoogte van de totale premie de meest genoemde reden hiervoor. Zo’n veertig procent van de overstappers wisselt hierom van zorgverzekeraar. Ontevredenheid over de kwaliteit van zorg die de zorgverzekeraar regelt wordt daarentegen nauwelijks genoemd als reden om over te stappen. Dit blijkt uit onderzoek met het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

In Nederland hebben verzekerden jaarlijks de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer zij niet tevreden zijn over de prijs of kwaliteit van de huidige zorgverzekering, of wanneer een andere zorgverzekeraar een pakket aanbiedt dat beter bij hen past. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars gemotiveerd blijven kwalitatief goede zorg te bieden tegen een zo laag mogelijke prijs.

Keuze om te wisselen nog steeds vooral gebaseerd op prijs, niet op kwaliteit
Om het Nederlandse zorgstelsel goed te laten werken, is het van belang dat verzekerden hun zorgverzekering uitkiezen op basis van zowel prijs als kwaliteit. Al jaren is de hoogte van de totale premie de meest aangegeven reden onder overstappers om te wisselen van zorgverzekering. Dit jaar is het percentage overstappers dat ontevreden is over de hoogte van de premie een stukje lager dan vorige jaar: 39% in 2024 ten opzichte van 46% in 2023. Ontevredenheid over de hoogte van de premie van de basisverzekering was voor 20% reden om over te stappen. Daarnaast wisselt 12% omdat de oude zorgverzekeraar niet alle zorgaanbieders heeft gecontracteerd. Ontevredenheid over de kwaliteit van zorg is daarentegen over de jaren heen nauwelijks een reden om te wisselen.

Online Barometer Wisselen van zorgverzekeraar: kies zelf de resultaten die u wilt zien
Het Nivel heeft in 2005 de Barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ ontwikkeld en meet jaarlijks het percentage verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. Ook onderzoeken we de redenen waarom mensen wel of niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Het is mogelijk zelf inzicht te krijgen in het wisselgedrag van verzekerden: ga naar de Nivel-pagina Barometer Wisselen van zorgverzekeraar en hier kunt u zelf uw grafiek samenstellen met data die een periode van bijna twintig jaar beslaan. U kunt bijvoorbeeld voor een tijdsperiode naar keuze informatie over leeftijd en geslacht van ‘overstappers’ gepresenteerd krijgen. De grafiek geeft inzicht in de redenen om van zorgverzekering te wisselen en geeft het percentage verzekerden met een aanvullende of collectieve verzekering weer.

Informatie over het Consumentenpanel Gezondheidszorg
De gegevens voor de Barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ zijn verzameld binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel bestaat sinds 1992 en is destijds opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ruim 11.000 personen van 18 jaar en ouder.

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eén op de tien verzekerden stapt over van zorgverzekeraar, vooral vanwege hoogte zorgpremie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!